AWN-lezing over fascinerend hoofdstuk late prehistorie

Maandag 25 oktober organiseert onze AWN-afdeling 18 in Wijkzalencentrum Van Vlotenhof in Deventer een lezing over urnenvelden. Deze wordt gehouden door Arjan Louwen van de Universiteit Leiden en heeft als titel ‘Voorouders in de maak, begraven in de late bronstijd en vroege ijzertijd’. De lezing wordt voorafgegaan door de jaarvergadering van AWN 18.

lezing AWN urnenveldenVanaf de late bronstijd (ca. 1100 v.Chr.) stappen mensen over op een nieuwe vorm van omgaan met de doden. Niet alleen worden de doden eerst gecremeerd voor ze worden begraven, maar de grafvelden waarin ze worden bijgezet worden veel uitgebreider en krijgen een ander karakter. Deze crematiegrafvelden, ook wel bekend als ‘urnenvelden’, komen in Nederland op grote schaal voor. Alleen al in de regio’s van de Oost-Veluwe en Overijssel zijn er meer dan 100 van dit soort grafvelden ontdekt. Achter de totstandkoming van deze crematiegraven gaat een rijkdom aan gebruiken schuil.

Urnenvelden Apeldoorn en Deventer

Arjan Louwen werkt aan de Universiteit Leiden en promoveerde op het onderzoek naar deze urnenvelden onder andere op basis van gegevens uit Apeldoorn en Deventer. In zijn lezing neemt hij ons mee in de nieuwste inzichten over dit fascinerende hoofdstuk in de late prehistorie. De lezing vindt plaats in Wijkzalencentrum Van Vlotenhof, Johannes van Vlotenlaan 85, Deventer en begint om 20:00 (na de jaarvergadering die om 19:30 start). Voor toegang is vanwege corona een officieel vaccinatiebewijs (QR-code) nodig. De zaalbeheerder vindt een vaccinatieregistratie in het gele boekje ook voldoende.

Over de Nederlandse urnenvelden schreef Arjan Louwen het boek ‘Breaking and making the-ancestors‘. Je kunt dat boek op de site van Sidestone Press lezen of aanschaffen. De gegevens van zijn onderzoek kun je via deze link bekijken.

Jaarvergadering

Voor de lezing vindt onze jaarvergadering plaats. Deze begint om 19:30. Het jaarverslag (Hunnepers 2020) kun je hier bekijken.