Welkom op de website van AWN afdeling 18!

De afdeling Zuid-Salland, IJsselstreek, Oost-Veluwezoom is een van de 24 afdelingen van de Nederlandse Vereniging van vrijwilligers in de Archeologie. Kortheidshalve duiden we onze afdeling aan als AWN 18. Ons werkgebied omvat het grondgebied van de gemeenten: Apeldoorn, Deventer, Epe, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte, Voorst en Zutphen.

Nieuws

Lezing 23 januari over het heiligdom met de zonnekalender uit Tiel

Op dinsdag 23 januari houdt archeoloog Cristian van der Linde een lezing over de zeer interessante vondst van het heiligdom met zonnekalender en grafheuvels uit de bronstijd bij Tiel-Medel. De gratis toegankelijke lezing start om 20:00 en vindt plaats in Zalencentrum Van Vlotenhof, Johannes van Vlotenlaan 85, 7412 SC Deventer. Meer informatie over de lezing vindt u hier.

heiligdom zonnekalender bronstijd Tiel-Medel 

Boeiende lezing over de opgraving van de Romeinse tempel in Herwen – Hemeling

Op 21 februari organiseerde AWN afdeling 18 in Deventer de lezing ‘Het Romeinse heiligdom in Herwen – Hemeling’. Archeoloog Eric Norde hield een boeiend verhaal over de unieke ontdekking en opgraving in 2021 van de tempel langs de Rijn in de gemeente Zevenaar. Hij onthulde ook een mooie ontdekking: een bouwinscriptie (soort eerste steen van de tempel) met daarop een vermelding van de stadhouder van de provincie Germania Inferior (Neder-Germanië). Je vindt hier meer achtergrondinformatie over de lezing.

archeologie opgraving Romeinse tempel Herwen - Hemeling