Welkom op de website van AWN afdeling 18!

De afdeling Zuid-Salland, IJsselstreek, Oost-Veluwezoom is een van de 24 afdelingen van de Nederlandse Vereniging van vrijwilligers in de Archeologie. Kortheidshalve duiden we onze afdeling aan als AWN 18.
Ons werkgebied omvat het grondgebied van de gemeenten: Apeldoorn, Deventer, Epe, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte, Voorst en Zutphen.

Vanwege de corona-uitbraak organiseert AWN Afdeling 18 voorlopig geen lezingen of andere bijeenkomsten. De jaarvergadering hebben we ook moeten uitstellen. We melden het zodra deze activiteiten weer mogelijk zijn.

Nieuws

Fietstocht rond Epse 19 en 20 juni Nationale Archeologiedagen

De uitgestelde Archeologiedagen worden dit jaar gehouden op zaterdag en zondag 19 en 20 juni. De werkgroep Archeologie Gorssel-Eefde-Almen organiseert die dagen voor de derde keer een archeologische fietstocht langs plekken waar archeologisch interessante vondsten zijn gedaan.

fietstocht Nationale Archeologiedagen

In het gebied rond Epse wonen al sinds de laatste ijstijd mensen. Al sinds de 19de  eeuw zijn er vondsten gedaan die iets vertellen over hoe de mensen hier vroeger hebben geleefd. En heel recent tijdens opgravingen die bij de aanleg van het nieuwe Bedrijvenpark A1 en de wijk Waterdijk hebben plaatsgevonden, is daarover nog weer heel veel nieuwe informatie gevonden: aardewerk, vuurstenen voorwerpen, sporen van prehistorische boerderijen en een zilveren Keltische munt. Vanaf de middeleeuwen is dit gebied als grens tussen Gelre-Oversticht-Overijssel/Zutphen-Deventer intensief gebruikt en bewoond geweest. En ook dat heeft zijn sporen nagelaten.

Tijdens een 2 uur durende fietstocht nemen de gidsen u aan de hand van verhalen mee op een reis door de tijd. En hoewel het landschap voortdurend is veranderd en er nog maar weinig te zien is van die oude bewoning, is er toch af en toe nog wel een idee te vormen hoe het er vroeger uitzag en de mensen hier hebben geleefd.

De tocht begint op zaterdag 19 juni en zondag 20 juni om 10.30 uur.

Deelname is gratis maar omdat er plek is voor maximaal 15 deelnemers per dag, is aanmelden noodzakelijk via d.jacques@planet.nl. (vermeldt uw naam en met hoeveel personen u wilt deelnemen en of u op zaterdag 19 juni of op zondag 20 juni wilt deelnemen. U krijgt dan vooraf via de mail informatie over de startlocatie en ook achtergrondinformatie toegestuurd.

En vanzelfsprekend verzoeken wij u zich aan de corona-voorzorgsmaatregelen te houden!

De fietstocht wordt in het kader van de Nationale Archeologiedagen 2021 georganiseerd door leden van de AWN – Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en van de Historische Vereniging De Elf Marken te Gorssel.

Op zoek naar HamalanD

In 2019 bestond de AWN afdeling Zuid-Salland, IJsselstreek en Oost-Veluwe 50 jaar. De AWN is de vereniging van vrijwilligers in de archeologie. Vanwege dit jubileum presenteren we met trots het jubileumboek Op zoek naar HamalanD. Dit boek kun je voor € 24,95 bij ons bestellen. Klik op de omslag voor meer informatie.

jubileumboek AWN 18 Op zoek naar HamalanD