Lezing over de vroegmiddeleeuwse schatvondst van Hezingen-Springendal

Offers aan de goden?

Woensdag 8 juni 2022 om 20.00 uur organiseert de afdeling afdeling Zuid-Salland, IJsselstreek, Oost-Veluwezoom van de AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (AWN afdeling 18) een lezing getiteld ‘Offers aan de goden? De vroegmiddeleeuwse schatvondst van Hezingen-Springendal’. Deze wordt gegeven door Jan-Willem de Kort, veldarcheoloog bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De lezing vindt plaats in Zalencentrum Van Vlotenhof in Deventer.

In 2019 vonden de twee hobby-archeologen Martin van der Beek en Gerben ten Buuren met een metaaldetector gouden munten in het natuurgebied Springendal bij Hezingen. Dat was op zich al een bijzondere vondst en zeker op deze plaats in Twente.

Gezamenlijk onderzoek vindplaats

Ze meldden de bijzondere vroegmiddeleeuwse munten en enkele sieraden bij Stijn Heeren van het Portable Antiquities of the Netherlands project (PAN). Vervolgens maakten de RCE, Staatsbosbeheer, de provincie Overijssel én de zoekers een plan om de vindplaats te onderzoeken.

Boeiende archeologische resultaten

Jan-Willem de Kort geeft op 8 juni een lezing over de boeiende resultaten die de samenwerking tussen de hobby-archeologen en diverse professionele instanties heeft opgeleverd. Daarin behandelt hij het vooronderzoek, de opgraving, de interpretatie (waarschijnlijk betreft het een cultusplaats) en de internationale betekenis van de vindplaats.

Informatie over de lezing

De lezing vindt plaats op woensdag 8 juni 2022 vanaf 20.00 uur in Zalencentrum Van Vlotenhof, Johannes van Vlotenlaan 85, 7412 SC Deventer. Nadere informatie kunt u verkrijgen bij: C. Nieuwenhuize (bestuurslid AWN 18), tel.: 06 1850 5533, e-mail: awn18secretariaat@gmail.com. AWN afdeling 18 omvat de gemeenten Olst-Wijhe, Deventer, Zutphen, Brummen, Lochem, Voorst, Apeldoorn en Epe, en delen van de gemeenten Raalte en Rijssen-Holten.

Vroegmiddeleeuwse munten gevonden bij Hezen-Springendal (bron: RCE)