Werkavonden

Elke woensdagavond van 19.30 uur tot 23.00 uur in de werkruimte van Helinium in ons onderkomen in de Waalstraat 100a – 3131 CS Vlaardingen

De werkavonden op woensdag zijn weer hervat. Iedereen is van harte welkom vanaf 19.30 uur in onze werkruimte. De werkruimte is gelegen aan de Waalstraat 100a, tweede étage boven de bibliotheek. Ingang achter het beeld.

 
 
 

 

Excursie

Met Helinium op reis door de tijd naar Borculo.

Na de mooie landschappen in Zuid-Holland, Limburg, Noord-Holland, Friesland, Overijssel, Flevopolder, Groningen en Gelderland is vandaag opnieuw de provincie Gelderland aan de beurt om op de fiets te verkennen. Met de tweewieler we door het oude stroomlandschap van de Berkel in het oosten van de provincie. We volgen TRAP route 39, dus naast de archeologie komt ook de historie volop aan bod. Als er tijd over is, brengen we nog een bezoek aan het vestingplaatsje Groenlo.

Als je mee gaat, meld je dan even aan voor zaterdag 19 augustus 2023 bij – uitsluitend – Jurrien Moree (010 – 460 47 37). Dan kunnen we voor voldoende (auto+fiets)vervoer zorgen.

Datum: zaterdag 26 augustus 2023

Vertrektijd: 8.00 uur

Plaats: Nader te bepalen

Aanmelden informatie: Voor 19 augustus 2023 bij Jurrien Moree 010 – 460 47 37 (Jurrien Moree)

 

Open Monumentendag

In 2023 vinden de Open Monumentendagen plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september. Het landelijke thema voor 2023 is ‘Levend erfgoed – Als monumenten konden praten’.

Dit jaar worden de verhalen van de monumenten centraal gesteld. Gebeurtenissen die in en rondom het monument hebben plaatsgevonden worden uitgelicht. Zowel in goede- (economische voorspoed, huwelijken, geboortes, belangrijke gebeurtenissen) als slechte tijden (oorlog, economische tegenspoed, natuurrampen en dergelijk). Deze verhalen worden tot leven gebracht door het naspelen van deze gebeurtenissen in de monumenten maar ook door middel van verhalen, muziek, dans in en rond dit erfgoed.

Daarnaast worden de ambachten en overlevering, van kennis en kunde voor het behoud van het erfgoed over generaties heen, centraal gesteld. De focus leggen op de overlevering van deze kennis en echt tastbaar maken voor de bezoeker en hoe die ambachten terug te zien zijn in de monumenten. Kortom een prachtig thema voor een veelbelovend thema.

Informatie https://www.openmonumentendag.nl/

 

Excursie

Met Helinium op reis door de tijd naar het Gruuthusemuseum in Brugge.

Daar is naast de reguliere tentoonstellingen tot en met 27 oktober 2023 de tentoonstelling Brugge in het jaar 1000 te zien.

Brugge – het Venetië van het Noorden, het New York aan de Noordzee – is vooral bekend als bruisende handelsmetropool in de late middeleeuwen. Maar, het uitzonderlijke succes van deze stad kwam niet uit de lucht vallen. Archeologen en historici zien het jaar 1000 als een scharniermoment in de geschiedenis van de stad. Alle elementen voor de latere bloeiperiode zijn dan aanwezig: de graaf, de kerk, ambachten, handel en een unieke plaats in het landschap. ‘Verhalen uit de ondergrond’ neemt je mee naar die cruciale, maar vaak onderbelichte periode.

De expo toont de belangrijkste archeologische sites in en rond de stad en brengt een collectie topvondsten uit de regio samen. Reis mee van de burcht van de graaf tot bij de schapenboeren in de kustvlakte. Van de velden op de arme zandgronden tot de eerste handelscontacten met Scandinavië… Vondsten als walvisbot, schaatsen, juwelen en een berenschedel brengen de verhalen tot leven. Maar, nog steeds zijn er vragen waarover de wetenschappers zich het hoofd breken.

Als je mee gaat, meld je dan even aan voor zondag 27 augustus 2023 bij – uitsluitend – Jurrien Moree (010 – 460 47 37). Dan kunnen we voor voldoende (auto)vervoer zorgen.

Gekeken wordt nog naar de mogelijkheid om het uitje uit te bouwen tot een mini excursie, van vrijdag 15 september tot zondag 17 september. Genoeg dingen te beleven die kant op.

Datum: Zaterdag 16 september 2023

Vertrektijd: 10.30 uur

Plaats: Nader te bepalen

Aanmelden informatie: Voor zondag 12 april 2022 bij Jurrien Moree 010 – 460 47 37 (Jurrien Moree)

Video-avond

Uit het Helinium-archief zullen door Jurrien Moree dvd/video-films worden vertoond.

Datum: Woensdag 8 november 2023

Tijd: 20.00 uur

Plaats: Archeologisch en Bouwhistorisch Depot Vlaardingen Waalstraat 100a
3131 CS Vlaardingen

Informatie: 010 – 460 4737 (Jurrien Moree)

Excursie

Met Helinium op zaterdag 11 november op reis door de tijd naar het RMO in Leiden.

Daar is naast de reguliere tentoonstellingen tot en met zondag 17 maart 2024 de tentoonstelling ‘Het jaar 1.000’ te zien.

Het midden van de Middeleeuwen

Het midden van de Middeleeuwen, rond het jaar 1.000, markeert een belangrijke overgangsperiode in de Nederlandse geschiedenis. Het jaar 1.000 toont het huidige Nederland in de 10e en 11e eeuw in al haar diversiteit, met aandacht voor het leven van zowel gewone mensen als personen die een bijzondere positie in de maatschappij hadden. De tentoonstelling is gemaakt voor jong en oud. Het verhaal is gebaseerd op een rijkdom aan archeologische vondsten, resten van gebouwen en bewaarde kunstvoorwerpen uit Nederland en van ver daarbuiten.

Borstkruis van Sint Servaas, circa 1039 (collectie: schatkamer Sint-Servaas, Maastricht)

Archeologische vondsten en kunstobjecten

In deze tentoonstelling ontdekken families en geschiedenis-liefhebbers objecten en verhalen die herkenning of juist verwondering bieden. Er zijn archeologische vondsten uit heel Nederland en aangrenzende regio’s, waaronder wapens, fibula’s, schaakstukken, scheepshout, kapitelen en gouden sieraden. De voorwerpen worden gecombineerd met kunstwerken en kunstobjecten: edelsmeedwerk, ivoor, relieken en kostbaar textiel uit alle windstreken die in schatkamers bewaard bleven. Bovendien liggen er spectaculaire handschriften uit de 10de en 11e eeuw in de vitrines, bijzonder vanwege hun inhoud, taal, decoratie en/of band.

Belangrijke periode

Het Nederlandse verhaal is tevens deel van een grotere wereld. Dat vertellen bijvoorbeeld voorwerpen uit het Byzantijnse rijk, wereldkaarten uit verschillende perspectieven, en het Rome van het jaar 1000 – met al zijn Nederlandse gasten. In de 10e en 11e eeuw verandert het landschap van wat nu Nederland is ingrijpend, groeit de bevolking en worden burchten, kerken en paleizen gebouwd. De macht ligt bij bisschoppen, die verantwoorden aan een keizer in Duitsland en een paus in Rome. Internationaal is het een tijd waarin veel kennis wordt verwoord en verspreid en reizigers de wereld verkennen vanuit culturele centra op alle continenten. Bovendien is het bereiken van het jaar 1000 een echt ‘millennium-moment’ geweest, met angst en verwachting vooraf, en soms teleurstelling achteraf.

Op reis door het jaar 1000

De tentoonstelling is opgezet als een reis. Die begint met de Viking-reliekhoorn uit de Onze Lieve Vrouw-basiliek in Maastricht, gecombineerd met een Perzische zijden leeuwenstof. Een hoofdrol in de tentoonstelling is weggelegd voor het Evangeliarium van Egmond uit de Koninklijke Bibliotheek, dat hiervoor de afgelopen jaren is onderzocht. De zaal waarin de sfeer van een crypte en een palts (residentie) wordt opgeroepen, belooft heel speciaal te worden. De vele kostbare objecten zullen in deze schatkamer optimaal tot hun recht komen.

Als je mee gaat, meld je dan even aan voor zondag 22 oktober 2023 bij – uitsluitend – Jurrien Moree (010 – 460 47 37). Dan kunnen we voor voldoende (auto)vervoer zorgen.

Datum: Zaterdag 11 november 2023

Vertrektijd: 09.30 uur

Plaats: Nader te bepalen

Aanmelden / informatie: Voor zondag 22 oktober 2023 bij Jurrien Moree 010 – 460 47 37 (Jurrien Moree)

Reuvensdagen

Eén van de hoogtepunten van het archeologische jaar zijn de Reuvensdagen. Het congres is vernoemd naar Caspar Reuvens (Leiden, 1793-1835), de eerste hoogleraar archeologie ter wereld.
Als enige algemeen wetenschappelijk archeologische congres in Nederland brengen de Reuvensdagen archeologen en vrijwilligers uit alle geledingen en specialismen samen.

Het congres van 2023 wordt op donderdag 16, vrijdag 17 en zaterdag 18 november gehouden; de gastgemeente voor de 50e editie is Hoorn.

Datum: Donderdag 16, 17 en 18 november 2023

Locatie: het sfeervolle theater Orpheus

Informatie en aanmelding: www.reuvensdagen.nl

 

Helinium Kerstdiner

Wie mee wil doen met het Kerstdiner draagt er zelf een (eet- of drinkbaar) steentje aan bij! Neem vooraf even contact op met Hilde om je aan te melden (graag tijdig) en om te overleggen welk deel van het diner je voor je rekening wilt nemen.

Datum: Woensdag 20 december 2023

Tijd: In de loop van de middag verzamelen, 18.00 uur aanvang eten

Plaats:  Archeologisch en Bouwhistorisch Depot Vlaardingen, Waalstraat 100a, 3131 CS Vlaardingen

Informatie: 06-3109 8315 of hildevanwensveen113@gmail.com (Hilde van Wensveen)

Nieuwjaarsborrel 2024 Helinium

Datum: Woensdag 3 januari 2024

Tijd: 20.00 uur

Plaats: Archeologisch en Bouwhistorisch Depot Vlaardingen, Waalstraat 100a, 3131 CS Vlaardingen

Informatie: 06-3109 8315 of hildevanwensveen113@gmail.com (Hilde van Wensveen)