Naast de Werkgroep Tweede Wereldoorlog heeft AWN-afdeling Zuid-Veluwe en Oost-Gelderland één lokale werkgroep, namelijk de Werkgroep Ede.
In 2014 en 2015 werkte deze werkgroep aan de uitwerking van Edese projecten in haar werkruimte in de kazerne in Ede. Helaas was deze ruimte in 2016 niet meer beschikbaar en is de werkgroep sindsdien minder actief. Het bestuur wil de werkgroep weer nieuw leven inblazen, zodat deze kan gaan functioneren zodra Cultura Erfgoed (Erfgoedcentrum in Ede) haar deuren opent. 

Cultura Erfgoed is vrijdag 14 december 2018 officieel geopend door wethouder Hester Veldman van Kunst en Cultuur in aanwezigheid van veel genodigden waaronder een vertegenwoordiger van het bestuur van AWN afd. 17 dat Ede in haar werkgebied heeft.

  

Cultura Erfgoed is een samenwerkingsverband van het Historisch Museum Ede, de vereniging Oud Ede, het Platform Militaire Historie Ede en het archief en de afdeling Archeologie van de gemeente Ede en de bibliotheek van Cultura.

Het doel van Cultura Erfgoed is samenwerking én uitwisseling van kennis en informatie over het cultureel erfgoed van Ede en het buitengebied. De rol van AWN Afdeling 17 en actieve leden uit de regio Ede wordt komende tijd verder ingvuld met bv. lezingen en een schervenavond.

Cultura Erfgoed is wekelijks open op drie dagdelen: maandag van 11.00 tot 15.00 uur, woensdag van 13.00 tot 17.00 uur en donderdag ook van 13.00 tot 17.00 uur.