2019-10-09 lezing onderwaterarcheologie – Peter Seinen

De wetgeving heeft het voor vrijwilligers in onderwaterarcheologie erg lastig gemaakt om zinvolle bijdragen aan archeologie te leveren. Terwijl onze wakkere overheid nu aan het nadenken is over hoe professionele onderwaterarcheologen kunnen samenwerken met vrijwilligers, gaan de leden van Mergor in Mosam gewoon door met het nemen van hun verantwoordelijkheid als verontruste eigenaren van ons Erfgoed… want Erfgoed is van ons allemaal….
In een Drieluik werd een selectie van recente projecten van zeer verschillende aard gepresenteerd:
* bij Zuilichem: een speurtocht van achter het bureau en in het veld naar de locatie van de verdwenen Romeinse brug, of was het toch iets anders….
* bij Dreumel: de helpende hand bij de spectaculaire reddingsactie “Expeditie over de Maas”, een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Nederland. Uiteraard wel vanuit onderwaterperspectief…
* bij Nijmegen: onderzoek op het landgoed “Watersmeerwyk”, samen met AWN-Nijmegen een waterput op een nogal vreemde plaats. Ook hier hielden we het niet droog…

De lezing werd verzorgd door Peter Seinen van de Stichting Mergor in Mosam.

Peter Seinen is ongeveer 20 jaar actief als vrijwilliger in de archeologie, zowel onderwater als bovenwater.
De bovenwater archeologie beoefent hij in AWN verband in Eindhoven, waar hij zich toelegt op de uitwerking van zogenaamde “cold-cases”, de massa onuitgewerkte archeologische projecten uit het verleden.
De onderwaterarcheologie beoefent hij binnen de stichting Mergor in Mosam, die voornamelijk actief is in het oostelijke rivierengebied. Zijn activiteiten voor de stichting liggen voornamelijk op het vlak van uitwerken, rapporteren en publiceren van verzamelde archeologische gegevens. De website van de stichting, www.mergorinmosam.nl geeft een mooi overzicht van alle activiteiten.
Daarnaast geef hij in AWN verband ook cursussen en workshops.