woensdag 14 februari 2018 ->lezing: Robert Voskuil, Geallieerde luchtfoto-spionage boven Nederland


Geallieerde luchtfoto-spionage boven Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder bij Operatie Market Garden’
door: Drs. Robert Voskuil

Woensdag 14 februari 2018, aanvang 20.00 u
Depot Arnhem, Hazenkamp 66, 6836 BA Arnhem

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was één van de belangrijkste manieren om informatie over de tegenstander te verzamelen, het gebruik van spionage uit de lucht. De Geallieerden ontwikkelden tussen 1940 en 1945 een zeer efficiënte organisatie op dit gebied. Zo werden de militaire activiteiten van de Duitsers in het bezette Europa van dag tot dag gevolgd door speciale verkenningsvliegtuigen, die waren uitgerust met grote luchtfoto-camera’s. Ook Nederland werd met grote regelmaat vanuit de lucht gefotografeerd.
In de lezing werd met behulp van een groot aantal voorbeelden ingegaan op de rol van de luchtfoto’s bij de spionage boven Nederland. De nadruk lag daarbij liggen op het gebruik van de foto’s bij de planning en uitvoering van de militaire operaties tussen september 1944 en mei 1945. Vooral voor, tijdens en na Operatie Market Garden werden vanuit de lucht enorme aantallen foto’s gemaakt van Nederland. Zij vormen nu een belangrijke en kostbare bron van informatie voor de studie van die zeer ingrijpende periode uit de Nederlandse geschiedenis.
  
Robert Voskuil (1946) studeerde Fysische Geografie aan de Rijksuniversiteit in Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de studie van luchtfoto’s en satellietbeelden voor geomorfologische terreinanalyse. In zijn vrije tijd heeft hij zich verdiept in de geschiedenis van het gebruik van luchtfoto’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, en in het bijzonder in de periode van Operatie Market Garden en de daarop volgende periode, waarin de frontlinie dwars door Nederland liep.