Projecten
- Ondersteuning bij opgravingen
Alleen archeologen / archeologische bedrijven met een opgravingsvergunning mogen opgravingen uitvoeren.
Onze afdeling probeert waar mogelijk mee te helpen op opgravingen. Meestal betekent dat: zeven en schoonwassen van vondsten, afzoeken van de stort op het oog of met de metaaldetector, het selecteren en beschrijven van de vondsten.
Zo heeft onze afdeling ondersteuning verleend bij opgravingen in o.a. Odijk, Leidsche Rijn, het Domplein, Wijk bij Duurstede, Nieuwegein, Houten en rond fort Vechten.
- Promotie archeologie
Het is van belang draagvlak te creëren voor archeologie.
AWN-ers promoten archeologie tijdens manifestaties, plaatselijke archeologiedagen en open monumentendagen. Jaarlijks organiseren we de Archeologiedag Zeist voor basisschoolkinderen en hun ouders in de maand september. Nieuw in dit kader is de Archeohotspot, in Castellum Hooge Woerd in Vleuten-De Meern. Daar vertellen ook AWN-leden het archeologisch proces, laten de ontwikkeling van het menselijk bestaan zien aan de hand van vondsten uit de provincie en werken vondsten van opgravingen uit, waar mogelijk samen met de bezoekers. Een mooiere promotie van de archeologie bestaat er bijna niet.
- Onderwijs op scholen
Op verzoek laten AWN-ers zich inschakelen bij lessen over archeologie op scholen in de regio. Een voorbeeld hiervan is de lessenserie “Zeist en het zand” over het ontstaan en de bewoning van de Utrechtse Heuvelrug en de ontdekking van de grafheuvels. Vervolgens gaat een “vrijwilliger-archeoloog” van de AWN op bezoek in de klas. Die laat beelden van een opgraving zien met opgravingsvlakken, waaronder die van een grafheuvel. De leerlingen gaan zelf aan de slag met ijzertijd-aardewerk. Deze lessen roepen veel enthousiasme bij de kinderen op.