De Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een ruim 30 kilometer lange en enkele kilometers brede rij heuvels, die vanaf Soest zich naar het zuiden uitstrekken tot aan Rhenen. De heuvels zijn grotendeels bebost en daardoor aantrekkelijk voor wandelaars en fietsers. Die zullen zich in de meeste gevallen niet realiseren dat deze heuvels hier en daar resten bevatten van prehistorische bewoning. Lage heuvelbultjes, begroeid met struiken, mos en bomen kunnen in werkelijkheid graven bevatten van mensen, die hier tussen 5000 en 2500 jaar voor Christus hebben gewoond.

Lang niet alle grafheuvels in dit gebied zijn bekend, slechts enkele zijn door archeologen opgegraven. De gemeente Utrechtse Heuvelrug is begonnen met het zichtbaar maken van enkele grafheuvels en het plaatsen van informatieborden. Dit wordt gedaan om duidelijk te maken dat archeologie, onze voorgeschiedenis meestal direct onder onze voeten ligt.

Wilt u meer weten over de grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug? —> www.grafheuvels.nl, www.regiocanons.nl, www.natuurmonumenten.nl voor een wandeling in dit gebied: wandelroute Kaapse Bossen.

heuvelrug