AWN12rU op excursie in Castellum Hoge Woerd

Excursie naar het Romeinse schip De Meern 1, onder leiding van archeoloog Erik Graafstal op vrijdag 10 november 2023

Daar ligt ie dan… dé trekpleister van het Castellum Hoge Woerd: De Meern 1. Een Romeinse praam van 25 meter lang. Ongeveer 1850 jaar oud, waarvan het schip ruim 1800 jaar ondergronds doorbracht tot in 1997, ergens in wat nu Veldhuizen heet, een schop de grond in ging en volkomen toevallig, op het schip stuitte. In 2003 werd het gelicht.

En daar staan we dan: ruim twintig mensen met een grote belangstelling voor en een redelijke kennis van archeologie, zeker van de plaatselijke. Allen uit Utrecht of uit de directe omgeving. Het schip is ons dus bepaald niet onbekend. Ja, wat weten we nu eigenlijk nog niet van dit schip of van de rol die het speelde ?

Dat wordt wel duidelijk als archeoloog Erik Graafstal om 15.00 begint te vertellen. Eerst licht hij kort de totstandkoming van het Castellum toe, daarna is het schip aan de beurt.

Geboeid luisteren we naar zijn verhaal, dat, net als de Rijn destijds, meandert: van “dolabra” naar “schranken” en van bedenkelijk modieus Romeins schoeisel naar zandstralen.

Maar een verhaal dat na elke meander weer “aanlandt” bij het schip. Als de lichten in de expositieruimte van het Castellum plots doven, dringt het besef door dat we al anderhalf uur hebben geluisterd.

De unieke gereedschapset van de bemanning van het schip , vormt het fraaie sluitstuk: het schip was een ware varende Romeinse “klusbus”.

Tijdens onze rondgang om het schip neemt Erik alle tijd  om de vaak goede vragen vanuit de groep te beantwoorden.

Om 16:45 sluit Erik zijn beeldend en pakkend verhaal af (de “houtkamer houden we nog van hem te goed) ten wordt hij door voorzitter Henk Rebel namens ons allen hartelijk en met applaus bedankt.

Daarna spoeden we ons naar het restaurant van het Castellum voor een geanimeerde afsluiting met een “AWN Afdeling 12” drankje.

Het was goed om zoveel leden en zoveel enthousiasme te zien en te horen.

👉 Dus op naar de lezing van archeoloog Michiel Bartels op 21 februari om 20.00 in de Pieterskerk met als onderwerp: Texel: de archeologische schatkamer van de Waddenzee

Daan Ponsteen

Secretaris AWN Afdeling 12