Doe mee met de CARE Academie 2023!

Ontdek het verhaal achter de vondsten!

De afgelopen maanden hebben we met CARE weer verschillende interessante veldonderzoeken verricht in Het Groene Woud. De bevindingen kunnen ons een inkijkje geven in het leven van gemeenschappen uit het verleden. Maar hoe kom je daar? Hoe kom je van vondst tot verhaal? Dat is het onderwerp van de najaarscursus 2023 van de CARE Academie. En u bent van harte welkom om mee te doen.

Wat gaan we doen?

In een reeks van tien cursusdagen verspreid over de wintermaanden gaan we “Verder met Vondsten” en nemen we u mee in het onderzoek ná de opgraving. Elke bijeenkomst duiken we in een nieuw onderwerp rond het analyseren, verwerken en presenteren van archeologische vondsten aan de hand van een lezing over een actueel onderzoek. Vervolgens gaan we zelf aan de slag in twee workshops waarin we onder begeleiding van ervaren deskundigen hands-on ervaring opdoen.

Verbinding en kruisbestuiving

De kracht van het CARE-programma zit in het brede palet van deskundigen die hun kennis met ons komen delen, uiteenlopend van doorgewinterde professionals tot toegewijde amateur-archeologen, studenten en specialisten uit aanverwante disciplines. Zo willen we een platform bieden voor vruchtbare uitwisseling van kennis en ervaring en theorie en praktijk met elkaar verbinden.

Voor wie is deze cursus?

De CARE Academie is voor iedereen met belangstelling voor archeologie. Of u nu studeert, in uw vrije tijd al bezig bent met erfgoed of gewoon liefhebber bent van geschiedenis, deze cursus is voor u. We hebben de inhoud zo samengesteld dat het zowel toegankelijk is voor beginners als interessant voor degenen die al enige ervaring met archeologie hebben.

Praktische informatie

Data: Tien zaterdagen van november 2023 tot april 2024

 11novemberInleiding: Hoera een vondst! En nu?
 2decemberHet gebruik van historische kaarten, AHN en luchtfoto’s
 16decemberHet herkennen van vondsten: Aardewerk
 13januariHet herkennen van vondsten: Kleipijpen en glas
 27januariTekenen & Restaureren
 10februariHet herkennen van vondsten: Metaal
 24februariHet herkennen van vondsten: Vuursteen
 9maartHet herkennen van vondsten: Botten van dier en mens
 23maartFotografie & 3D modelling
 6aprilVastleggen en delen van bevindingen

Tijdstip: Van 10.00 – 16.00 uur. Het programma start om 10.15u.

Locatie: Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 te Liempde.

 De locatie is bereikbaar per auto (A2, afrit 26) en openbaar vervoer (bus 203).

Kosten: Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel is de lunch voor eigen rekening.

De cursus is zo opgezet dat u deel kunt nemen aan het hele programma, maar ook een of enkele onderdelen kunt volgen al naar uw interesse of deelnamemogelijkheden. Wel zullen we daarbij voorrang geven aan belangstellenden die de gehele cursus willen volgen. Het aantal plekken is beperkt, dus wees er snel bij.

Hoe doet u mee?

Klaar om mee op onderzoek te gaan? Geweldig! Meldt u aan op: fieldschool@awn-archeologie.nl of via onze website www.gemeenschapsarcheologie.nl. Hier vindt u ook aanvullende informatie. We kijken uit naar uw deelname.

Met enthousiaste groet,

Johan Verspay

Coördinator CARE Academie 2023