Hoe zit het met de bodem?

Archeologie: wat zit er in de bodem? Goede vraag! Maar, hoe zit het eigenlijk met de bodem?

Er zijn tal van aspecten van de bodem waarvan we in de archeologie toch iets van moeten weten. Om te beginnen wordt een archeologisch artefact ergens in de grond gevonden, en er wordt onmiddellijk gerefereerd aan een ‘laag’ … En wat onderscheidt de ene van de andere laag? en zo voorts. Het lijken allemaal open deuren, maar je kunt er niet om heen. Ben je in archeologie geinteresseerd dan moet je dus ook wat kennis van de bodem (-opbouw) hebben! …

Nu is deze webpagina uiteraard niet bedoeld als cursus bodemkunde, maar meer om wat aanknopingspunten aan te bieden waar en wat voor informatie kan worden gevonden. …

Voorbeeld van een Paleografische kaart (100 na Chr.)

Zo is er het Dinoloket om de resultaten van grondboringen na te trekken; laten we de geomorfologische kaart er als laag eens overheen zetten …

… en zo kunnen we allerlei bodeminformatie bij elkaar schrapen. …

Laten we ook de boorinformatie zelf eens bekijken;

Een voorbeelduitsnede omgeving De Meern … er zijn heel veel boormonsters genomen …https://www.dinoloket.nl/ondergrondgegevens
en de details van één zo’n boorpunt (De groene stip in het venster links) …

Kortom, er zijn heel wat bronnen beschikbaar om na te gaan hoe het zit met de bodemgesteldheid. Een andere vraag die relevant is, is natuurlijk: hoe is dit allemaal zo gekomen? We hebben het dan over de genese, de vorming van de bodem.

Ook daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan, en zijn er bronnen beschikbaar; een aardige webpagina daar over is hier te vinden.

👉 Of al vast even hier kijken… doen!

En dan natuurlijk nog de vraag: ‘Waar vind je dan de informatie over de bodem?’ Dan helpt het om je te realiseren dat het geografische informatie is. Het gaat om de bodemgesteldheid op een specifieke plek of specifiek gebied. Kortom, we hebben te maken met informatie die je op een Geografisch Informatie Systeem (GIS) kan zetten. Maar je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van de applicatie ‘Landgebruik in Lagen’ van de RCE. Of een andere online service is het Bodemloket.

Er zijn heel wat bronnen voor GIS; hieronder een aantal suggesties (Klik op één van onderstaande voor meer informatie) …

En verder op de site van de RCE is er het overzicht van bronnen en kaarten waar een schat aan informatieverwijzingen te vinden zijn!