Archeologisch Basisregister (ABR)

Het is een gewone basisregel, maar tsjonge, wat is het soms moeilijk om je er ook aan te houden: voorkom een Babylonische spraakverwarring en gebruik dus overeengekomen terminologie. Dat geldt ook in de archeologie! Maar waar vinden we die terminologie?

Het RCE heeft daar een uitgebreide Thesaurus voor: het Archeologisch Basis Register (ABR).

Het Archeologisch Basisregister (ABR) is een begrip in de Nederlandse archeologie.

👉 Dit register vormt het ‘archeologisch begrippenkader’ waarmee we onderzoeken, vondsten en sporen beschrijven.

Om daar eens even in te kijken, klik hier!


In de digitale wereld is het allemaal nog veel strikter geregeld. Computers kunnen nou eenmaal heel erg slecht omgaan met verschil in terminologie 😉 …

Dus daar is in de professionele archeologie een duidelijke afspraak over: gebruik SIKB0102;

SIKB0102 archeologie

IT-standaard voor foutloze en efficiënte uitwisseling van archeologische gegevens

SIKB heeft in nauwe samenwerking met de archeologie-sector een datastandaard  ontwikkeld waarmee archeologische data tussen verschillende partijen op een eenduidige wijze kunnen worden uitgewisseld: de standaard SIKB0102. Het doel van de standaard is een foutloze uitwisseling van data. Daarnaast is ook de efficiencywinst van een standaard groot. De standaard bespaart veel tijd, omdat overtypen van data achterwege kan blijven. De standaard is vastgelegd in SIKB-protocol 0102. Kijk bij Richtlijnen en protocollen voor het protocol 0102 en andere formeel vastgestelde documenten.

Wat regelt de datastandaard SIKB0102?

Standaard SIKB0102 beschrijft de technische uitvoeringseisen voor uitwisseling van digitale gegevens van archeologische onderzoeken. De standaard beschrijft hiervoor:

  • Het gegevensmodel
    Bijvoorbeeld: de beschrijving welke gegevens via de standaard uitgewisseld kunnen worden. Naast de administratieve gegevens worden bijvoorbeeld ook de sporenlijsten, vondstenlijsten en dozenlijsten volgens de standaard uitgewisseld. 
  • Het format voor uitwisseling
    Bijvoorbeeld: archeologische perioden, spoor- en vondstgegevens worden conform het ABR beschreven.
  • Basisregels
    Bijvoorbeeld: welke velden verplicht zijn in te vullen; tot op welk detailniveau een spoor of vondst dient te zijn beschreven.

Om een idee te krijgen van de in SIKB gehanteerde terminologie, klik hier!


KNA richtlijnen

De Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA) bestaat uit een aantal protocollen die ieder een deel van het archeologisch werk beschrijven.

👉 De KNA heeft een stel duidelijke richtlijnen en protocollen voor de uitvoering van het archeologisch werk; klik hier!