Eindhoven op stand
900 jaar kastelen, omgrachte hoeven en landhuizen.

Je ziet het niet en weinig mensen weten het. Maar in de Middeleeuwen stonden in Eindhoven zeven kastelen. Uit die tijd kennen we ook vijf boerenhoeven, met een gracht versterkt. vanaf de 17de eeuw gaat de elite in landhuizen wonen, waarvan er enkele, na veel verbouwingen, nog bestaan.

Wat weten we over deze bijzondere bouwwerken? Wie woonden er, wat was die rol van de bewoners in de samenleving, waar was hun positie en rijkdom op gebaseerd? Wanneer en waarom zijn die gebouwen verdwenen?

In oktober – de MAAND van de GESCHIEDENIS – en in het bijzonder op zaterdag 13 oktober tijdens de NATIONALE ARCHEOLOGIE DAGEN kunt u dat alles horen en zien.

PROGRAMMA EINDHOVEN OP STAND

Tentoonstelling in het Erfgoedhuis

Oktober t/m december, open maandag t/m donderdag van 10.00-16.00 uur, woensdag ook van 19.30-22.00 uur. Gesloten op 15 en 16 oktober.

Tijdens de Dutch Design Week (zaterdag 20 t/m 28 oktober) is het Erfgoedhuis elke dag geopend van 11.00 tot 18.00 uur.
Er zijn kaarten, tekeningen, maquettes en vondsten uit opgravingen te zien, elk met een eigen verhaal.

Hele maand oktober, open maandag t/m/ donderdag van 10.00-16.00 uur, woensdag ook van 19.30-22.00 uur. Er zijn kaarten, tekeningen, maquettes en vondsten uit opgravingen te zien, elk met een eigen verhaal.

Op zaterdag 13 oktober zijn er KINDERACTIVITEITEN in het Erfgoedhuis van 12 tot 16 uur. Terwijl (groot)ouders de tentoonstelling bekijken kunnen kinderen zich vermaken met enkele activiteiten. Om 13.00, 14.00 en 15.00 uur lezen Linda Amendt (auteur) en Sandra van de Bosch (uitgever BookBase Publishers) verhalen voor jonge kinderen voor, over de geschiedenis van Eindhoven.


Lezing door Nico Arts, gemeentelijk archeoloog en Jelle Dekker, bouwhistoricus en vrijwilliger, over deze bijzondere woningen en hun bewoners door de eeuwen heen.
Woensdag 10 oktober, Erfgoedhuis, 10.00-22.00 uur.


Rondrit door Middeleeuws Eindhoven
In de 16de eeuw tekende de cartograaf Jacobus van Deventer alle steden van de toenmalige Nederlanden. Rond 1560 heeft hij Eindhoven getekend.
Die kaart is gevisualiseerd en met een 3D bril kunt u een rondrit maken door de straatjes van het toenmalige Eindhoven.
Op 13 oktober wordt deze 3D rondrit feestelijk gelanceerd en vanaf het dan kunnen bezoekers van het Erfgoedhuis die rondrit zelf maken tijdens de openingsuren.

Door deze link krijg je alvast een bescheiden 2-D voorproefje!


Stadswandeling o.l.v. Wim van Hoof, zaterdag 13 oktober, van 12.00 tot 14.00 uur, vertrek vanaf het Erfgoedhuis, aansluitend op de virtuele rondrit. De wandeling gaat langs de voormalige kastelen Die Haghe, Kasteel van Eindhoven en het Stenen Huis en landhuis Het Paradijs.


Activiteiten op locatie
Waar hebben de kastelen Blaarthem en Het Borchsken gelegen? Wat is de geschiedenis van het nog bestaande landhuizen Eckart? Op zaterdag 13 oktober is op die locaties van alles te zien en te beleven. Op onze website is te vinden waar u terecht kunt en hoe laat.


Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken, aanmelden is niet nodig.
U vindt het Erfgoedhuis aan de Gasfabriek 2 (NRE terrein).