Vollenhovense koek
Broodrecept
Ingrediënten:

  • 1000 g bloem
  • 150 g gist
  • ½ l melk
  • 3 eieren
  • 15 g zout
  • 200 g kristalsuiker
  • 200 g boter

Broodrecept
Ingrediënten: 1000 g bloem, 150 g gist, ½ l melk, 3 eieren, 15 g zout, 200 g kristalsuiker, 200 g boter.

Strooi de bloem in een cirkel op de tafel, los de gist op in goed lauwe melk. Giet de oplossing in het midden van de cirkel en voeg 3 eieren toe.
Strooi het zout en de suiker aan de buitenkant van de cirkel, zodat zij niet in aanraking komt met de gistopossing. Zout- en suikerkristallen hebben namelijk een afbrekende invloed bij aanraking met gist, en het deeg zou daardoor wel eens niet/minder kunnen rijzen.
Leg ook de boter (goed mals) aan de buitenkant van de cirkel.
Begin nu rustig de bloem in de melk te mengen. Doe dat niet te wild, of alle melk loopt weg Voeg er, als het deeg bijna gevormd is, de boter bij.
Kneed dit deeg gedurende ong. 30 minuten, tot het een homogeen geheel vormt. Handig hierbij is een deegsnijder om het deeg telkens weer bijeen te krabben
Laat dit deeg gedurende 15 min. rusten.

Vullingrecept
Ingrediënten: 75 g walnoten, 1⁄2 eetlepel kaneel, 100 g honing, 350 g rozijnen (evt. + 350 g kleine zwarte gedroogde druiven – dieetwinkel), 1 ei om te bestrijken.

Hak intussen de noten met de kaneel, en meng ze vervolgens met de honing, dit om te voorkomen dat de noten deegvocht opnemen.
Meng na de rusttijd de gehakte noten samen met de krenten en rozijnen in het deeg. Verdeel vervolgens in 6 of 7 gelijke delen, die lang gemaakt worden. In die lange stukken wordt vervolgens, aan beide uiteinden, een inkeping gemaakt, door het heen en weer rollen ervan onder druk van beide handen.
Leg de vollaardse koeken op een vooraf ingesmeerde plaat. Leg ze niet te dicht opeen, want ze moeten tot 3x de grootte krijgen die ze nu hebben.
Laat ze op een warme plaats onder een vochtige doek gedurende 1 uur rijzen. Bijvoorbeeld op de oven die nu voorverwarmd wordt.
Bestrijk ze voorzichtig met ei en steek ze dan in de oven. Die mag een temperatuur hebben van tussen de 175 en 200 g C.
Laat de broodjes 30 tot 45 min (naar gelang de grootte) in de oven bakken. Leg er, als ze donker worden, een stuk papier op; dan kleuren ze minder.