Feestelijke aftrap CARE: Community Archaeology in Rural Environments

Graag nodig ik u uit voor de feestelijke aftrap van ons internationale gemeenschapsarchaeologie project CARE: Community Archaeology in Rural Environments op zondagmiddag 28 april (zie bijlage).

In dit project gaan we samen met bewoners op zoek naar de geschiedenis van enkele dorpen in Het Groene Woud. In een gemeenschappelijk archeologisch onderzoek graven we een reeks kleine proefputjes op verschillende locaties in en om het dorp. Aan de hand van het vondstmateriaal dat wordt verzameld, kunnen we ons een eerste beeld vormen van de plaats en omvang van bewoning op verschillende momenten in de tijd. De eenvoud van de methodiek maakt het mogelijk dat iedereen mee kan doen, jong en oud, in het dorp of zelfs vanuit de eigen achtertuin. Deskundige archeologen zullen dit proces begeleiden en uiteindelijk samenbrengen tot een nieuw verhaal. Het onderzoek in het Groene Woud staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een internationaal programma met partners in Engeland, Tsjechië, Polen en Nederland. Daarmee zullen we niet alleen nieuwe dingen leren over de geschiedenis van het eigen dorp, maar ook horen over ontdekkingen van gemeenschappen over de grens.

Binnenkort gaan we hiermee van start in Het Groene Woud. Dit willen we markeren met feestelijke aftrap in de vorm van een lezingenprogramma rond het thema gemeenschapsarcheologie met een hapje en een drankje. De middag biedt een interessante mix van perspectieven vanuit heemkunde (burgers), academia (nationaal & internationaal) en bestuur (lokaal & provinciaal). Bijzondere gasten die middag zijn professor dr. Carenza Lewis (University of Lincoln UK), projectleider van CARE en bekend van populaire archeologie programma’s als Time Team, en onze Tsjechische collega professor dr. Pavel Vařeka (University of West-Bohemia (CZ). De Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de Provincie Noord-Brabant, Henri Swinkels zal uiteindelijk de aftrap geven van het CARE-project en het uitzetten in Het Groene Woud. Dit zullen we vieren met een borrel.

Voor deze heugelijke gebeurtenis zullen we (vanaf 12.30 uur) te gast zijn bij Jan en Marian van de Boom in de Tiendschuur van hoeve De Hagelaar aan de Hagelaarweg 14 in Aarle. Deelname is gratis, maar meldt u wel even aan.
Let op; het aantal plaatsen in de Tiendschuur is beperkt. Wees er op tijd bij.

Meer informatie over het project kunt u vinden op onze nieuwe website (in aanbouw). Voor meer info: hier klikken.

Graag zien we u op 28 april!

Met vriendelijke groet,
Johan Verspay
Senior onderzoeker CARE-MSoC
Universiteit van Amsterdam

Post a comment