Over knoflook, kabouters en andere geheimen van de kleine Beerze

Op zaterdag 27 januari 2018 om 13:30 uur start bij de Mariakapel aan de Hoogcasterseweg 3 te Hoogeloon een korte Archeoloop langs de oevers van de Kleine Beerze. Na het succes van de Nationale Archeologiedagen 2017 wordt deze wandeling opnieuw gelopen, nu speciaal voor de cursisten van de AVKP Basiscursus Archeologie. Overige leden van de AVKP zijn ook van harte welkom.

Onder leiding van archeoloog Liesbeth en heemkundige Mat Theunissen kun je meewandelen en allerlei verhalen horen over het rijke verleden.

 

De Kleine Beerze verbindt allerlei verhalen over vroeger, van de prehistorie tot diep in de middeleeuwen. Bijzonder is de Romeinse herenboerderij (villa), de enige in Noord-Brabant, die in de jaren tachtig is opgegraven. Dat onderzoek leverde allerlei nieuwe inzichten over de bewoners; ze aten knoflook en koriander, hadden slaven en warmwaterbaden. De grote Romeinse grafheuvel is in volksverhalen opgenomen als de Kaboutersberg, een plek waar kabouters met hun koning Kyrië woonden. Een ander hoogtepunt van de Kleine Beerze is de offerplaats van tien bronzen hielbijlen die 3500 jaar geleden in het water zijn achtergelaten. Bij deze ontdekkingen, en vele andere geheimen, wordt tijdens de wandeling stil gestaan.

De wandeling van ongeveer 3 km. duurt ca. 1.5-2 uur. Beekdalen kunnen nat zijn, zeker in januari. Stevige wandelschoenen worden aanbevolen.

Nuttige informatie

We vertrekken vanaf de witte Mariakapel aan de Hoogcasterseweg 3, ten oosten van Hoogeloon. Daar kan in de berm worden geparkeerd.

Graag vooraf aanmelden via awnafdeling23@gmail.com

Post a comment