Verborgen verleden onder de N616

Vóór 1550 zijn er nauwelijks geschreven bronnen die informatie geven over de geschiedenis van Erp. Daarom was de reconstructie van de doorgaande weg in Erp, de N616, een uitgelezen kans om meer zicht te krijgen op de bewoningsgeschiedenis van het dorp.

Twee delen van het traject zijn gedetailleerd onderzocht door archeologen van ADC Archeoprojecten onder leiding van Arjan Ruiter: de kom van het dorp vanaf het Schansoord tot aan Jan Linders en het tracé bij de Aabrug. Bij de overige delen van de weg hebben leden van de archeologische werkgroep van Erthepe ‘waargenomen’, tegelijkertijd met het explosievenonderzoek van Bodac BV.

Dat laatste onderzoek was nodig om de veiligheid van de werknemers van Den Ouden bij de graafwerkzaamheden te garanderen. Tijdens de Operatie Market Garden probeerde de Duitse bezetter de corridor bij Veghel o.a. vanuit Erp te doorbreken. Soldaten van de Kampfgruppe Walther trokken 22 en 23 september 1944 door Erp naar het Ham en Havelt en werden onderweg door geallieerde vliegtuigen aangevallen.
Sporen van die aanvallen zijn op het hele traject niet meer aangetroffen. Evenmin explosieven in de buurt van de fatale mijnontploffing op 25 september, daags na de bevrijding, in de Molentiend waarbij drie slachtoffers vielen. We moeten constateren, dat restanten van het oorlogstuig na de bevrijding grondig zijn opgeruimd.

1= Restant protestants kerkhof
2= Waterput 1774
3=Skelet Ottenstraat
4=Kerkhof onder de N616
5=Waterput hoek Rooijakker-Steengraaf
6= De brug
7=Wisselplaats tram, 1883- ca 1938
8=Klinkerweg 1845

Klik voor het volledige artikel hier.

Post a comment