Op zaterdag 12 oktober start om 14.00 uur een smartphone-wandeling in de bossen ten zuiden van Walik. Met behulp van een app worden onzichtbare sporen in het landschap tot leven geroepen. Deze begeleide wandeling is een van de vele activiteiten die in het kader van de Nationale Archeologiedagen worden georganiseerd.

De bossen bij Walik zijn ruig en dicht. Toch zijn er allerlei landschappelijke en archeologische ‘bezienswaardigheden’ te zien, als je gebruik maakt van digitale technieken in je mobiele telefoon. Door gebruik te maken van een speciale app (gratis) en de GPS (positiebepaling) zie je subtiele hoogteverschillen in het landschap. Door zo te speuren, leer je het landschap ‘lezen’.

Met de telefoon in de hand wandelen we een rondje om het Broodven, waarbij vertellers allerlei overblijfselen, gevormd door ijs en mens, toelichten. Zo lopen we door een pingo, langs raatakkers uit de Romeinse tijd en zien we een prehistorische grafheuvel, walsystemen uit de Late Middeleeuwen en relicten uit de Franse tijd.

Het startpunt ligt aan de Eikestraat. Komend per auto vanuit Eersel via de N397, volgt u op de rotonde het bord Walik. Negeer de afslag naar rechts na 20 m, ga rechtdoor richting Walik. U bevindt zich op de Eikestraat waar u na ongeveer 300 m – na een wegversmalling met vier paaltjes – kunt parkeren aan de rechterkant van de weg. Deze locatie is gemarkeerd met de vlag van de Nationale Archeologiedagen. Fietsers vanuit Eersel kunnen via de Schaiksedijk en Walik op de Eikestraat komen.

De deelnemers krijgen eerst uitleg over de app en hoe deze te gebruiken. Daarbij is het van belang dat je een telefoonabonnement hebt met data. Daarna voert de wandeling over zandpaden en is daardoor minder geschikt voor rolstoel of rollator. De uitleg tijdens de wandeling zal zodanig beeldend zijn dat je ook zonder smartphone kunt meelopen.

Trek wandelschoenen aan en eventueel regenkleding bij slecht weer.

Naar schatting duurt de rondwandeling ca. 1,5 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig en de toegang gratis.

Namens de heemkundevereniging ‘De Hooge Dorpen’ en heemkundevereniging Bergeijk
Liesbeth Theunissen, 06-12412794
Mat Theunissen, 0497-591985
Meer informatie over de Nationale Archeologiedagen vindt u op www.archeologiedagen.nl/