De Peelrandbreuk, door Jan Timmers op 8 april

In de ondergrond van oostelijk Brabant bevindt zich een interessant geologisch verschijnsel: de Peelrandbreuk. Een zone van breuken in de aardkorst tussen de hoge Peelhorst en de lage Roerdalslenk. Het barst van de breuken. Ze hebben voor een belangrijk deel het landschap in de regio heeft bepaald.

Hoe ziet zo’n breuk er uit? Welke verschijnselen hangen ermee samen? Wat zien we er tegenwoordig nog van terug? Op die vragen wordt tijdens de lezing ingegaan. Maar ook over de vraag hoe mensen in de loop van de tijd zijn omgegaan met breuken en de daarmee samenhangende verschijnselen.

In 2014 is een project uitgevoerd over de breuken in de ondergrond van Gemert-Bakel. Het was een begin om in heel oostelijk Brabant aandacht te vragen voor de Peelrandbreuk en de Peelhorst. Er worden plannen ontwikkeld om te komen tot een Unesco Geopark. We gaan kort in op de activiteiten en onderzoeksresultaten tot nu toe.

De lezing is op woensdag 8 april van 20 – 22 uur en is gratis toegankelijk in het Erfgoedhuis, Gasfabriek 2a (zijstraat van de Nachtegaallaan)Eindhoven.

Post a comment