• wo
  12
  jan
  2022

  20:00Online

  We zijn het jaar goed begonnen. Voorafgaand aan de nieuwjaarsborrel op 12 januari nam Hanneke van Alphen nam ons mee naar Maashorst, de nieuwe gemeente na de samenvoeging van Uden en Landerd. Ze vertelde tijdens de online lezing over opgravingen, vondsten en onderzoeken van het afgelopen jaar. Zelfs in de kelder van het Heemhuis. In 2022 wordt onder meer een tentoonstelling ingericht in het knekelhuis. In vervolg op de lezing wordt in maart een excursie naar Uden georganiseerd.

   

   

  Toon details

 • vr
  18
  feb
  2022

  10:30Cultureel Centrum ’t Spectrum, Schijndel

  Op vrijdag 18 2022 organiseert AWN de cursus erfgoedvrijwilligers en de omgevingswet in Schijndel.

  De cursus bestaat uit twee delen: een online module en een cursusdag op locatie. De module is bedoeld om basiskennis over de omgevingswet, de erfgoedwet en burgerparticipatie. Het tweede deel is bedoeld om met elkaar bewust te worden van welke manieren er zijn om als erfgoed-vrijwilliger op een effectieve manier op te komen voor het belang van erfgoed onder het stramien van de nieuwe omgevingswet. Er zijn zijn diverse workshops te volgen met Hetty Laverman (AWN, TVE) en Roel During (WUR); Karel Loeff en Christian Pfeiffer (Heemschut), Ria Berkvens (regioarcheoloog Brabant/AWN) en Ineke Strouken (bestuurslid Brabants Heem).

  Aanmelden kan via: info@heemschut.nl of via secretaris@awn-archeologie.nl onder vermelding van :voor- en achternaam; adres; lid van: …; telefoonnummer; emailadres.
  Kosten: een bijdrage van 17.50 p.p.  Vragen? Mail h.m.lavermanberbee@gmail.com

  Toon details

 • zo
  06
  mrt
  2022

  10:00Uden

  In vervolg op de lezing tijdens de nieuwjaarsborrel op 12 januari is een excrusie georganiseerd. Hanneke van Alphen, amateurarcheoloog neemt ons op 6 maart2022 mee en vertelt over het gebied. De wandeling duurt ongeveer 1 ½ uur. Ga mee terug in de tijd en ervaar een stukje oud Uden. Als afsluiting is er gelegenheid om zelf een kopje koffie te bestellen in Natuurcentrum de Maashorst.

  Aanmelden via awnafdeling23@gmail.com

   

   

   

  Toon details

 • wo
  25
  mei
  2022

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven, Gasfabriek 2 Eindhoven

  De jaarvergadering van AVKP wordt gevolgd door een lezing Dertien Provinciën onderwater door Peter Seinen en afgesloten met een borrel.

  De vrijwilligers van de stichting Mergor in Mosam voeren onderwater-archeologische projecten in binnen en buitenland uit. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed subsidieerde twee van die projecten. Deze Dertien Provinciën projecten brachten de stichting naar twee interessante locaties in de Maas. In Gennep werd een zeer zeldzame peilschaal onderzocht en in Maastricht werden de resten van Romeinse bruggen in kaart gebracht. In twee korte presentaties worden de verhalen achter deze zeer bijzondere objecten verteld.

   

  Toon details

 • wo
  08
  jun
  2022

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven, Gasfabriek 2 Eindhoven

  Regioarcheoloog Ria Berkvens vertelt over recente archeologische onderzoeken in de regio.

  Toon details

 • za
  18
  jun
  2022

  11:00 - 17:00Erfgoedhuis Eindhoven, Gasfabriek 2 Eindhoven

  Op zaterdag 18 juni is er een open dag in het Erfgoedhuis in Eindhoven van 11 tot 17 uur.

  Je kunt rondkijken in de werkplaats waar vondsten worden verwerkt en kennismaken met de archeologische topstukken/vondsten, die zijn tentoongesteld.

  Om 12 uur en om 14 uur geeft Wim van Hoof rondleidingen door Eindhoven langs archeologische plekken. Meld je aan voor de rondleiding via awnafdeling23@gmail.com.

  Verder zijn er activiteiten voor kinderen. Je kunt onder meer scherven opgraven en potjes plakken, een speurtocht volgen en met een microscoop vondsten bekijken. Kortom genoeg te zien en te doen!

   

  Toon details

 • wo
  06
  jul
  2022

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven, Gasfabriek 2 Eindhoven

  Theo de Jong, archeoloog gemeente Eindhoven en Helmond houdt op 6 juli een lezing over Smaak op stand. Tafelrestjes van de Bredase Nassaus (1530-1540).

  Toon details