• za
    03
    jul
    2021
    zo
    25
    jul
    2021

    12:00 - 17:00Stadhuisplein, Eindhoven

    Eindhoven Museum staat vanaf zaterdag met Eindhoven Panorama op het Stadhuisplein. Eindhoven Panorama is een openluchtpanorama met een omtrek van 70 meter. De levensgrote collage bestaat uit foto’s, tekeningen en verhalen over een eeuw Eindhoven. De installatie van Florian de Visser blijft tot en met 25 juli staan en is gratis te bezoeken.

    Eindhoven Panorama is het sluitstuk van Museum door de Stad. Het programma heeft drie jaar met installaties in de stad gestaan, van Winkelcentrum Woensel tot stationsplein en van Dutch Design Week tot Park Hilaria. In het kader van jubileumjaar Eindhoven 1920-2020 stond Eindhoven Museum vorig jaar met De Toren van Eindhoven in alle delen van de stad: Strijp, Woensel, Tongelre, Stratum en Gestel en dit jaar in Eindhoven centrum met Eindhoven Panorama.

    Loop door 100 jaar Groot-Eindhoven
    Eindhoven Panorama is een collage met allerlei foto's en beelden van de stad, aangevuld met objecten uit de collectie en illustraties van de ontwerper. Het kunstwerk ziet er niet alleen indrukwekkend uit, je raakt er ook niet op uitgekeken. Er is voor iedere bezoeker iets te zien en te ontdekken. De beelden komen uit verschillende periodes van de stad, verleden en heden wisselen elkaar voortdurend af. Er zijn bijvoorbeeld foto's te zien van monumenten in aanbouw en gebouwen die inmiddels niet meer bestaan. Het panorama nodigt tevens uit tot onderling gesprek.

    De bezoekers van het panorama kunnen ook naar een audiotour luisteren, die Twan Hofman en Publikators speciaal voor de installatie hebben gemaakt. Er is voor elk stadsdeel een korte audiotour, die je meeneemt door de jaren heen en langs de belangrijkste gebeurtenissen. Bezoek Eindhoven Panorama van 3 tot en met 25 juli, op woensdag tot en met zondag tussen 12:00 en 17:00 uur. Aanmelden is niet nodig. Neem voor de audiotour eigen telefoon en oordopjes mee.

    Toon details

  • wo
    07
    jul
    2021

    20:00Online

    Peter de Boer, stadsarcheoloog van Eindhoven houdt op woensdag 7 juli een online lezing over Archeologie in Eindhoven.

    'Ondanks het ‘corona-jaar’, waren er in de gemeente Eindhoven veel ontwikkelingen op het gebied van de Archeologie.

    We hebben ons als gemeente Erfgoeddoelen gesteld. Én er lopen prachtige projecten met soms spectaculaire resultaten'.

    De lezing begint om 20 uur en is te volgen via Teams.

    Meld je aan door een mail te sturen naar awnafdeling23@gmail.com, en je krijgt de link en een uitleg toegestuurd.

    Toon details

  • vr
    27
    aug
    2021
    za
    28
    aug
    2021

    testlocatie

    Hier komt de tekst van het evenement

    Toon details

  • vr
    10
    sep
    2021

    ntbSectie C

    Na ruim anderhalf jaar vrijwel alleen online contact te hebben gehad, wordt het hoog tijd om elkaar weer eens te zien. Om dat weerzien een extra feestelijk tintje te geven, willen we dat doen in de vorm van de traditionele barbecue. Die hebben we echt gemist... Uiteraard bestaan er nog onzekerheden of de over een paar weken geldende regels het zullen toelaten, maar we gaan uit van een positief scenario. We hopen snel door te kunnen geven of het werkelijk door kan gaan. Hopelijk melden jullie je allemaal aan, zodat we samen het glas kunnen heffen op een nieuw begin... en het wordt vast gezellig. Aanmelden via mailadres awnafdeling23@gmail.com

    Toon details

  • za
    11
    sep
    2021
    zo
    12
    sep
    2021

    ntbEindhoven & Woensel

    Op 11 en 12 september worden twee wandelingen georganiseerd met als thema Eindhoven ondergronds en Woensel ondergronds. Startplaats en tijdstip volgen nog.

    De wandelingen zijn onderdeel van het project gemeenschapsarcheologie (Community Archaeology Rural Excavations (CARE)) in Woensel

    In 2019 hebben de bewoners van de wijk Oude Toren in eigen tuinen of openbare groenstroken putjes gegraven van een bij een meter. De uitgegraven grond werd gezeefd en alle vondsten werden verzameld. Aan de hand van het verzamelde vondstmateriaal kunnen we een eerste beeld vormen van de plaats en omvang van bewoning op verschillende momenten in de tijd.

    In 2020 kon het onderzoek niet doorgaan vanwege corona. Wij hopen op 25 en 26 september weer een vervolg te geven. Het graafweekend speelt zich af rond de Oude Toren in Woensel en wordt georganiseerd door de Archeologische Vereniging Kempen- en Peelland (www.awn-archeologie.nl/23) en het Erfgoedhuis van de gemeente Eindhoven (www.eindhoven.nl/stad-en-wonen/stad/erfgoed/het-erfgoedhuis) in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

    Toon details

  • wo
    29
    sep
    2021

    20:00Online

    Zoals bekend was de overgang van de Late Middeleeuwen naar de Nieuwe Tijd een roerige tijd voor de Meierij. Gemert was in die periode een Vrije Heerlijkheid.
    In tegenstelling tot andere Vrije Heerlijkheden wist de familie Van Gemerde (en later de Duitse Orde) Gemert buiten het hertogdom van Brabant te houden. Dat betekende wel dat Gemert voor zijn eigen verdediging moest zorgen.
    In de periode 1478-1543 lag Gemert in de frontlinie van de verschillende oorlogen tussen de hertogdommen Gelre en Brabant, de zogenaamde Gelderse oorlogen. Ook in de periode die daarop volgde, tijdens de 80-jarige oorlog (1568 - 1648), had Gemert regelmatig te maken met muitende en plunderende rondtrekkende soldatenbendes.

    Uit historische bronnen is bekend dat op veel plekken in de Meierij landweren aangelegd werden om de plunderende soldaten te vertragen. Doorgaande routes werden afgesloten door hekken met draaibomen. Ook van Gemert was bekend dat ze werd beschermd door een landweer, gelegen aan de Snelle Loop. Lang was niet bekend hoe de verdediging aan de noordgrens van de heerlijkheid geregeld was. Het antwoord op die vraag kwam in 2007, tijdens de opgraving Doonheide I, en in 2020-21 tijdens het archeologisch onderzoek Doonheide II en III. Een klein deel van de verdediging keerde na het archeologisch onderzoek terug in de wijk Doonheide I als reconstructie.

    In deze lezing wordt verder ingegaan op de noordelijke verdediging van de vrije heerlijkheid Gemert. Hoe deze eruit zag, wat de (voorlopige) resultaten van het archeologisch onderzoek van 2020-21 zijn en de pogingen om ook in Doonheide II en III een stuk van de verdediging terug te brengen.

    De lezing van regioarcheoloog Janneke Bosman vindt op 29 september online plaats. Aanmelden kan via awnafdeling23@gmail.com

     

     

    Toon details

  • wo
    27
    okt
    2021

    20:00Erfgoedhuis Eindhoven of online

    De stichting Mergor in Mosam mag zich al jaren de meest actieve groep van duikende archeologische vrijwilligers in Nederland noemen. Wat wij doen en gedaan hebben staat uitvoerig op onze website www.mergorinmosam.nl maar het is leuker om er eens iets over te vertellen. In een trilogie geeft Peter Seinen drie presentaties van recente projecten:

    • De grootste onderwater-archeologische site van Nederland
    • De waterput op landgoed Watermeerwijk
    • De Romeinse brug bij Zuilichem

    Hopelijk tot ziens op woensdagavond 27 oktober om 20:00 in het Erfgoedhuis in Eindhoven. Je bent van harte welkom.

    Daarnaast is de lezing ook online te volgen via Teams. Wil je digitaal deelnemen, meld je aan via awnafdeling23@gmail.com

     

     

    Toon details

  • wo
    24
    nov
    2021

    20:00Erfgoedhuis Eindhoven en online

    Breukbewegingen hebben in oostelijk Brabant het landschap voor een belangrijk deel gevormd. Er zijn hoogteverschillen ontstaan en de waterhuishouding is sterk beïnvloed. Dit, maar ook nog andere aspecten hadden invloed op de manier waarop mensen het landschap gebruikten en beleefden. In de lezing wordt ingegaan op allerlei bijzonderheden in de buurt van breuken en de manier waarop mensen daarvan gebruik hebben gemaakt en hoe ze ermee omgingen. Niet de oorzaak van het ontstaan van de Peelrandbreuk en de geologische verschijnselen vormen het zwaartepunt, maar wat je er nu nog van merkt en ziet in het landschap en wat mensen ermee deden.

    De lezing van Jan Timmers op 24 november begint om 20 uur en vindt indien mogelijk in het Erfgoedhuis plaats en daarnaast online te volgen. De lezingen zijn gratis en ook toegangelijk voor niet-leden. Aanmelden is verplicht via awnafdeling23@gmail.com.

    Toon details

  • wo
    08
    dec
    2021

    20:00Erfgoedhuis Eindhoven en online

    Op 8 december 2021 houden we het tweede deel van de jaarvergadering. Na de vergadering houdt Ria Berkvens een lezing over het kasteel van Mierlo.  Aanmelden voor de jaarvergadering is verplicht.

    Toon details