Evenement details:

  • wo
    29
    sep
    2021

    Lezing Landweer in Gemert

    20:00Online

    Zoals bekend was de overgang van de Late Middeleeuwen naar de Nieuwe Tijd een roerige tijd voor de Meierij. Gemert was in die periode een Vrije Heerlijkheid.
    In tegenstelling tot andere Vrije Heerlijkheden wist de familie Van Gemerde (en later de Duitse Orde) Gemert buiten het hertogdom van Brabant te houden. Dat betekende wel dat Gemert voor zijn eigen verdediging moest zorgen.
    In de periode 1478-1543 lag Gemert in de frontlinie van de verschillende oorlogen tussen de hertogdommen Gelre en Brabant, de zogenaamde Gelderse oorlogen. Ook in de periode die daarop volgde, tijdens de 80-jarige oorlog (1568 - 1648), had Gemert regelmatig te maken met muitende en plunderende rondtrekkende soldatenbendes.

    Uit historische bronnen is bekend dat op veel plekken in de Meierij landweren aangelegd werden om de plunderende soldaten te vertragen. Doorgaande routes werden afgesloten door hekken met draaibomen. Ook van Gemert was bekend dat ze werd beschermd door een landweer, gelegen aan de Snelle Loop. Lang was niet bekend hoe de verdediging aan de noordgrens van de heerlijkheid geregeld was. Het antwoord op die vraag kwam in 2007, tijdens de opgraving Doonheide I, en in 2020-21 tijdens het archeologisch onderzoek Doonheide II en III. Een klein deel van de verdediging keerde na het archeologisch onderzoek terug in de wijk Doonheide I als reconstructie.

    In deze lezing wordt verder ingegaan op de noordelijke verdediging van de vrije heerlijkheid Gemert. Hoe deze eruit zag, wat de (voorlopige) resultaten van het archeologisch onderzoek van 2020-21 zijn en de pogingen om ook in Doonheide II en III een stuk van de verdediging terug te brengen.

    De lezing van regioarcheoloog Janneke Bosman vindt op 29 september online plaats. Aanmelden kan via awnafdeling23@gmail.com