Archeologische excursie naar Frankrijk met Drents Prehistorische Vereniging

Date:
Time: -

De Drents Prehistorische Vereniging organiseert elk jaar een archeologische excursie naar één van de ons omringende landen. Net als in voorgaande jaren kunnen ook AWN-leden zich aanmelden voor deelname aan deze reis. De excursie die gehouden wordt van 22 tot en 27 mei 2018 heeft het Bekken van Parijs als reisdoel, het gebied in een ruime cirkel rondom de Franse hoofdstad. Noord-Frankrijk staat niet hoog op de lijst van het toerisme, voor archeologisch en historisch geïnteresseerden is het echter een waar lustoord.

Tijdens de reis zullen verschillende monumenten uit de steentijd bezocht worden, zoals enkele allée’s couvertes (de Franse variant van onze hunebedden) en een steenkrans met een rituele betekenis. Dit zijn niet alleen fraaie monumenten maar ook gelegen in het aantrekkelijke Franse landschap. Er wordt een wandeling gemaakt door het Forêt de Fontainebleau dat bekend staat om zijn vele abri’s met rotsgravures.

Uit een geheel andere periode stamt een Keltisch heiligdom bij Amiens. Na een bloedige strijd werden hier de onthoofde lichamen van de verliezers als trofée gepresenteerd, zo bleek uit de opgravingen. Over de cultusplaats werd later een Gallo-Romeinse tempel gebouwd. Veel jonger is het prachtige Karolingische oratorium van Germiny-des-Pres aan de Loire. Dit is een van de oudste kerken van Frankrijk en de oorspronkelijke 9de-eeuwse gedaante is nog goed te herkennen.

Dit is slechts een greep uit programma. Het toeristische aspect komt ook aan bod met een bezoek aan pittoreske oude plaatsjes. Gedurende de geheel verzorgde reis verblijven we in goede hotels in de historische binnensteden van Amiens en Soissons en het landelijker gelegen Ferrières-en-Gâtinais. De reis staat onder leiding van de archeoloog Bert Huiskes met op enkele plaatsen een toelichting door lokale archeologen of gidsen. Anneke van Rhijn heeft de zakelijke leiding. Mocht u belangstelling hebben, bezoek dan www.dpv.nu (vanaf december) of e-mail naar a.vanrhijnexcursies@dpv.nu De inschrijving sluit op 28 februari 2018.

2018-05-21 22:00 2018-05-21 22:00 Europe/Amsterdam Archeologische excursie naar Frankrijk met Drents Prehistorische Vereniging

De Drents Prehistorische Vereniging organiseert elk jaar een archeologische excursie naar één van de ons omringende landen. Net als in voorgaande jaren kunnen ook AWN-leden zich aanmelden voor deelname aan deze reis. De excursie die gehouden wordt van 22 tot en 27 mei 2018 heeft het Bekken van Parijs als reisdoel, het gebied in een […]

matthijs@auxilia.biz