AWN Flevoland organiseert lezingenprogramma over Swifterband periode

Date:
Time: -

Lelystad – Op zondag 26 juni organiseert AWN Flevoland – vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie, een lezingenprogramma bij Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. Dr. Paulien de Roever geeft een lezing over de prehistorische Swifterbantmensen; hoe zij leerden om aardewerk te vervaardigen om in te koken en begonnen met kleinschalige landbouw en veeteelt. Dr. Wietske Prummel vertelt over de relatie tussen de Swifterbantmens en de dieren om hen heen.

De AWN is een landelijke organisatie waarvan de leden werken aan archeologische onderzoeken. Ook maken zij zich sterk voor de bescherming van het archeologische erfgoed van Nederland en promoten ze publieke betrokkenheid bij dit onderwerp. Met regelmaat organiseert de afdeling in Flevoland bijeenkomsten, veldwerk en lezingen. Op zondag 26 juni organiseren zij een lezingenprogramma met sprekers dr. Paulien de Roever en dr. Wietske Prummel.

Dr. Paulien de Roever is archeoloog en deskundige op gebied van de prehistorische Swifterbantcultuur. Tijdens haar lezing zal zij vertellen over hoe deze mensen van jagers – verzamelaars langere tijd op één plek bleven verbleven en begonnen met kleinschalige akkerbouw en het houden van vee. Aan bod komt ook het vervaardigen van aardewerk om in te koken. De vraag is van wie zij dat hebben overgenomen. In de lezing probeert de Roever hier een antwoord op te geven. Wietske Prummel, prof. em. op het gebied van Archeozoölogie zal een indruk geven over het samenleven van Swifterbanters en vele dierensoorten om hen heen. Aan bod komen de wijze van jagen, gebruik van huiden, eten van vlees en vet.

Het lezingenprogramma start om 14:00 uur. In de pauze is er de mogelijkheid om met de sprekers de Oer-tentoonstelling te bezoeken. Het programma eindigt om 16:00 uur. Aanmelden voor de lezingen is niet nodig. Het bijwonen van het programma is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het Nieuw Land Erfgoedcentrum.

2017-06-25 12:00 2017-06-25 14:00 Europe/Amsterdam AWN Flevoland organiseert lezingenprogramma over Swifterband periode

Lelystad – Op zondag 26 juni organiseert AWN Flevoland – vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie, een lezingenprogramma bij Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. Dr. Paulien de Roever geeft een lezing over de prehistorische Swifterbantmensen; hoe zij leerden om aardewerk te vervaardigen om in te koken en begonnen met kleinschalige landbouw en veeteelt. Dr. Wietske […]

Nieuw Land Erfgoedcentrum matthijs@auxilia.biz