De Nieuwstad in Zutphen

Datum:
Tijd: -

Dr. Michel Groothedde zal een lezing verzorgen over de middeleeuwse wijk Nieuwstad in Zutphen

Michel Groothedde is stadsarcheoloog van Zutphen en hij zal de toehoorders door middel van een PowerPoint en fotopresentatie meenemen in een reis door de tijd. De nieuwstad is rond 1250 gesticht door de Gelderse graaf Otto II. Mede dankzij de vele opgravingen van de laatste jaren is men veel te weten gekomen over deze dubbelstad van Zutphen.

Anders dan de naam doet vermoeden is dit Zutphense stadsdeel al zeer oud. In 1272 wordt al gesproken over novum oppidum, ofwel De Nieuwstad. Het was een planmatig opgezette stadsstichting van de Gelderse graven en als zodanig een grafelijke stad naast Zutphen. Ervoor was echter ook al sprake van bewoning. We maken kennis met het ontstaan, de ontwikkeling, de instellingen, de huizen en bewoners van de Nieuwstad in de middeleeuwen, aan de hand van archeologische, bouwhistorische en historische bronnen.

Michel Groothedde promoveerde in 2013 aan de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden op de vroege stadsontwikkeling van Zutphen rond grafelijke hof te Zutphen.

De lezing is georganiseerd door afdeling 18 van de AWN, Vereniging van vrijwilligers in de archeologie.
Hij vindt plaats op dinsdag 21 maart in St. Elisabeth, Geweldigershoek 39, 7201 NC Zutphen. Aanvang: 20.00 uur.
Toegang: Leden €2,- niet-leden. €3,

2017-03-21 19:00 2017-03-21 21:30 Europe/Amsterdam De Nieuwstad in Zutphen

Dr. Michel Groothedde zal een lezing verzorgen over de middeleeuwse wijk Nieuwstad in Zutphen Michel Groothedde is stadsarcheoloog van Zutphen en hij zal de toehoorders door middel van een PowerPoint en fotopresentatie meenemen in een reis door de tijd. De nieuwstad is rond 1250 gesticht door de Gelderse graaf Otto II. Mede dankzij de vele […]

St. Elisabeth, Geweldigershoek 39, 7201 NC Zutphen matthijs@auxilia.biz