Edelmetaal boven water

Datum:
Tijd: -

Lezing over vondsten uit het Palmhoutwrak bij Museum Kaap Skil

Onderzoekers vertellen vrijdagnamiddag 3 mei bij Museum Kaap Skil over hun werk aan de edelmetalen vondsten uit het beroemde Palmhoutwrak. Zij onderzochten onder andere een zeventiende-eeuwse vergulde poederdoos en zilverdraad op het opgedoken textiel. De edelmetalen voorwerpen die in deze bijzondere lezing aan bod komen, werden in 2014 door Texelse duikers ontdekt bij het Palmhoutwrak. Het wrak lag meer dan 350 jaar bedekt onder het zand op de zeebodem. Andere vondsten uit dit wrak, waaronder de jurk en de pronkbeker, haalden wereldwijd het nieuws. 

In de lezing gaan de onderzoekers dieper in op de cultuur-historische waarde van de edelmetalen voorwerpen. Aan de hand van technische analyses geven ze inzicht in de informatie die deze opgedoken edelmetalen over het verleden prijsgeven. De onderzoekers werken bij de Universiteit van Amsterdam. Met de unieke Palmhoutwrak-collectie staat het team voor een enorme uitdaging. Edelmetaal opgedoken uit zee herbergt door de ongepoetste staat een schat aan informatie, maar aantasting door corrosie maakt het tegelijkertijd enorm kwetsbaar.

De lezing is op vrijdagmiddag 3 mei en begint om 17:00 in het Museumcafé van Kaap Skil. De toegang is gratis, de lezing is voor iedereen toegankelijk. De sprekers zijn Janneke van der Stok – metallurgisch onderzoeker, Elisabeth Kuiper – metaalrestaurator en Sandra Savelli – metaalrestaurator in opleiding.

2019-05-03 15:00 2019-05-03 22:00 Europe/Amsterdam Edelmetaal boven water

Lezing over vondsten uit het Palmhoutwrak bij Museum Kaap Skil Onderzoekers vertellen vrijdagnamiddag 3 mei bij Museum Kaap Skil over hun werk aan de edelmetalen vondsten uit het beroemde Palmhoutwrak. Zij onderzochten onder andere een zeventiende-eeuwse vergulde poederdoos en zilverdraad op het opgedoken textiel. De edelmetalen voorwerpen die in deze bijzondere lezing aan bod komen, […]

matthijs@auxilia.biz