Expositie ‘Heusden 1516’ opent 23 april

Date:
Time: -

HEUSDEN – Streekarchief Langstraat Heusden Altena en het Gouverneurshuis in de vesting Heusden presenteren de expositie ‘Heuden 1516’. Een spannend verhaal over rivaliteit & handel en oorlog & vrede in de tijd van Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516). De expositie is gratis te bezoeken vanaf zaterdag 23 april.

Heusden in de tijd van Bosch
Vijf eeuwen geleden maakte Heusden een moeilijke tijd door. Door de ligging op de grens van Holland, Brabant en Gelre werd deze regio decennialang hard getroffen door de Gelderse oorlogen. Daar kwam een gebeurtenis bij, want door toedoen van ’s-Hertogenbosch verloor Heusden in 1481 zijn ligging aan de Maas: de Bosschenaren sneden bij Nederhemert listig een meander van de rivier af. Daardoor kwam de economie nagenoeg tot stilstand.

De expositie Heusden 1516 vertelt hoe Heusden deze moeilijke tijd te boven kwam. Want de oorlog bracht de stad niet alleen ellende, maar ook welvaart. Het middeleeuwse Heusden groeide uit tot een onneembare vestingstad, met economische bloei als gevolg. Aan de hand van originele archiefstukken, prenten en objecten zoals kanonskogels en wapentuig neemt deze expositie de bezoeker mee naar de roerige zestiende eeuw.

Activiteiten voor kinderen Speciaal voor kinderen (8-12 jaar) zijn er diverse activiteiten. Zo kunnen ze zich in ‘het atelier van Bosch’ verkleden in middeleeuwse kleding en ze maken kennis met beroepen, ambachten en producten uit de zestiende eeuw. Door puzzels op te lossen ontdekken kinderen meer over de roerige tijd, het alledaagse leven en wat de strategische ligging voor de stad Heusden ten tijde van Bosch betekende.

Opening 23 april De tentoonstelling opent 23 april 2016 voor publiek tijdens het maritieme spektakel ‘De Vrede van Heusden’ en is vervolgens tot en met 11 september gratis te bezoeken van woensdag tot en met

zondag, van 11.00 – 17.00 uur. De expositie Heusden 1516 is verdeeld over twee locaties: het bezoekerscentrum en museum het Gouverneurshuis. Een belevingsroute verbindt de twee tentoonstellingslocaties. De route loopt via smalle steegjes, historische panden en markante plekken die aansluiten op het verhaal van de expositie.

Deze tentoonstelling is onderdeel van de manifestatie Jheronimus Bosch 500 en is tot stand gekomen dankzij bijdragen van de gemeente Heusden. Meer informatie is te vinden op www.heusden1516.nl

2016-04-23 09:00 2016-04-23 15:00 Europe/Amsterdam Expositie ‘Heusden 1516’ opent 23 april

HEUSDEN – Streekarchief Langstraat Heusden Altena en het Gouverneurshuis in de vesting Heusden presenteren de expositie ‘Heuden 1516’. Een spannend verhaal over rivaliteit & handel en oorlog & vrede in de tijd van Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516). De expositie is gratis te bezoeken vanaf zaterdag 23 april. Heusden in de tijd van Bosch Vijf eeuwen […]

Museum Gouverneurshuis matthijs@auxilia.biz