Extra activiteiten in Batavialand tijdens Nationale Archeologiedagen

Date:
Time: -

Lelystad – Batavialand doet voor het eerst mee aan de Nationale Archeologiedagen: tijdens dit nationale evenement op 14 en 15 oktober kan iedereen genieten van alles wat de Nederlandse archeologie zo leuk en boeiend maakt. In Batavialand staat dit weekend zowel de prehistorie als de maritieme archeologie centraal en is er een vol programma met activiteiten voor jong en oud.
Flevoland is een ware schatkist voor archeologen. Niet alleen is het gebied het grootste droge scheepskerkhof ter wereld, het is tevens het gebied waar het op-een-na oudste gevonden skelet in Nederland is gevonden. Niet zo gek: waar de mensen nu wonen, was vroeger een zeebodem. Voordat de Zuiderzee er was, woonden er al mensen..al meer dan 6000 jaar geleden. Na de inpoldering kwamen er diverse schatten bloot te liggen. Nog steeds worden er met regelmaat bewoningsresten gevonden en maritieme vondsten gedaan.
Rondleiding OER!
Op zaterdag 14 oktober krijgen bezoekers rondleidingen door de tentoonstelling OER! over de prehistorie in het gebied wat nu bekend staat als Flevoland. Tijden: 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Er is beperkt plek, dus aanmelden is een aanrader. Dit kan via aanmelding@batavialand.nl o.v.v. ‘rondleiding OER’.
Archeologisch spreekuur
Ook op 14 oktober is er van 14.00 uur tot 16.00 uur een archeologisch spreekuur. Mensen kunnen vondsten, die zij gedaan hebben in de Flevolandse grond, meebrengen. De archeologisch medewerkers Dick Velthuizen en Tineke Roovers proberen te determineren wat de vondsten zijn. Als de herkomst van een vondst niet vastgesteld kan worden, kan de eigenaar doorverwezen worden naar een specialist binnen het vakgebied.
Archeologen aan het woord
Amateurarcheologen van AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie – afdeling Flevoland, vertellen op 14 oktober van 13.00 tot 16.00 uur over hun werk. Ook laten zij zien wat zij vinden bij opgravingen. Er wordt in het bijzonder aandacht gegeven aan de opgraving in Rutten. Daar is in september 2016 een ongekend groot schip uit de 18e eeuw opgegraven.
Familielezing
Op zondag 15 oktober geeft conservator Joran Smale om 13.30 en 15.00 uur een familielezing. Hij vertelt over de Watergeuzen in  de eerste helft van de Tachtigjarige Oorlog. Met name de Slag op de Zuiderzee in 1573 staat centraal. Smale toont bij zijn lezing diverse objecten, afkomstig van drie 16de eeuwse wrakken. Er zullen wapens en ook gebruiksvoorwerpen worden getoond.
Kosten: voor alle activiteiten gelden alleen reguliere entreeprijzen. Museumkaarthouders krijgen gratis entree.
Voor meer informatie of het complete programma kunt u terecht op www.batavialand.nl of op de landelijke pagina www.nationalearcheologiedagen.nl
De Nationale Archeologiedagen vinden plaats in de Maand van de Geschiedenis; hét grootste historische evenement van Nederland, jaarlijks tijdens de hele maand oktober.
2017-10-13 22:00 2017-10-13 22:00 Europe/Amsterdam Extra activiteiten in Batavialand tijdens Nationale Archeologiedagen

Lelystad – Batavialand doet voor het eerst mee aan de Nationale Archeologiedagen: tijdens dit nationale evenement op 14 en 15 oktober kan iedereen genieten van alles wat de Nederlandse archeologie zo leuk en boeiend maakt. In Batavialand staat dit weekend zowel de prehistorie als de maritieme archeologie centraal en is er een vol programma met […]

matthijs@auxilia.biz