Ga mee op reis in de Nationale Romeinenweek

Datum:
Tijd: -

Van 28 april tot en met 6 mei 2018 wordt voor de vijfde keer de Nationale Romeinenweek georganiseerd. Zoals ook in voorgaande jaren staat deze meivakantie helemaal in het teken van de Romeinse geschiedenis van ons land. Van Friesland tot Limburg, en van Amsterdam tot Ermelo. Dit jaar nemen de Romeinen je mee op reis!

De Romeinen zaten niet stil. De Romeinse aanwezigheid in de Lage Landen bracht vier eeuwen van rust en stabiliteit. Met als gevolg volop beweging. Via wegen, rivieren en de zee kon een groot aantal reizigers voor het eerst veilig grote afstanden overbruggen. Handelaren, ambtenaren, militairen: allen gingen op pad, om winst te maken, hun ambt uit te oefenen of hun legerplaats te bereiken. Van Noord-Afrikaanse commandanten tot Friese handelaren, van keizers tot Bataafse hulptroepen: de Lage Landen waren een ontmoetingsplek voor mensen van allerlei soort. Bovendien was er niet alleen fysiek veel in beweging, ook sociaal was het mogelijk als inwoner van een verafgelegen provincie rijkdom en aanzien te verwerven.

Activiteiten
Samen met vele tientallen musea en archeologische en historische organisaties zet RomeinenNU deze bijzondere periode in onze geschiedenis centraal tijdens de Nationale Romeinenweek. Net als voorgaande jaren staat de week garant voor een grote variëteit aan activiteiten en evenementen in heel Nederland: lezingen, wandel- en fietstochten, tentoonstellingen, boekpresentaties, kinderactiviteiten, culinaire bijeenkomsten en meer.

Nacht van de Romeinen
De week wordt spetterend geopend tijdens de Nacht van de Romeinen op 28 april in en om Museum Het Valkhof in Nijmegen. Tijdens de Nacht proeven bezoekers van het leven in de Romeinse tijd. Er is cabaret, theater, muziek en er zijn diverse workshops. Radboud Universiteit Nijmegen verzorgt korte lezingen, in de Taverne is Romeins eten en drinken en overal in het museum komt de bezoeker Romeinen tegen, voor een praatje of een goed gesprek. Ook wordt één van de grootste geheimen van de oudheid onthuld… Wat deden de Romeinen eigenlijk ’s nachts? Elders in het land vinden eveneens openingsfestiviteiten plaats. 

Op pad
Tijdens de Nationale Romeinenweek vragen we in het bijzonder aandacht voor de limes, de grens van het Romeinse Rijk. De ‘Nederlandse’ limes, waarvoor een UNESCO-aanvraag tot Werelderfgoed loopt, komt dit jaar extra feestelijk in het zonnetje dankzij de ANWB en Wandelnet. Tijdens de Nationale Romeinenweek lanceren beide organisaties nieuwe recreatieve routes langs meer dan veertig belangrijke historische plekken aan de limes: het Romeinse Limespad (Lange-Afstand-Wandelpad) en de Limesroute (Lange-Afstand-Fietsroute). Natuurlijk zijn er daarnaast tijdens de Nationale Romeinenweek nog tal van andere sportieve activiteiten.

Informatie over de vele evenementen tijdens de Romeinenweek staat vanaf half maart op www.romeinenweek.nl en in het speciale Romeinenweek Magazine dat op 23 maart als bijlage bij het Historisch Nieuwsblad verschijnt.

De Romeinenweek wordt georganiseerd door RomeinenNU en mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Nederlandse Limessamenwerking (samenwerkingsverband van provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

2018-04-27 22:00 2018-04-27 22:00 Europe/Amsterdam Ga mee op reis in de Nationale Romeinenweek

Van 28 april tot en met 6 mei 2018 wordt voor de vijfde keer de Nationale Romeinenweek georganiseerd. Zoals ook in voorgaande jaren staat deze meivakantie helemaal in het teken van de Romeinse geschiedenis van ons land. Van Friesland tot Limburg, en van Amsterdam tot Ermelo. Dit jaar nemen de Romeinen je mee op reis! […]

matthijs@auxilia.biz