Het oudste GOUD van de wereld – Schatten uit Varna

Datum:
Tijd: -

Het oudste GOUD van de wereld
Schatten uit Varna

28 oktober 2016 t/m 28 april 2017

Sinds het ontstaan van de planeet is goud al op aarde aanwezig. In het vijfde millennium vóór Christus ontdekten lokale stammen rond de Bulgaarse stad Varna als eerste in de wereld hoe ze goud en koper konden winnen uit erts. Het Dordrechts Museum toont vanaf 28 oktober een bijzondere selectie gouden sieraden en gebruiksvoorwerpen van deze oude, hoog ontwikkelde cultuur in de tentoonstelling Het oudste GOUD van de wereld – Schatten uit Varna. Schatten van ver vóór de Klassieke Oudheid.

De voorwerpen zijn gevonden in de jaren ’70 van de vorige eeuw, toen bij de aanleg van een industrieterrein in de omgeving van Varna een groot grafveld werd gevonden. Veel van de ruim 300 graven bevatten bijgiften, zoals fraai gedecoreerd aardewerk en koperen werktuigen als bijlen en speerpunten.  Daarnaast werden afgodsbeeldjes in de vorm van mensen en dieren gevonden, messen van vuursteen en sieraden van schelp en zeldzame mineralen. Maar het meest opzienbarend waren de gouden grafgiften: ze behoren tot de oudst bekende gouden sieraden ter wereld. Laat u meevoeren door de verhalen van Varna en verbaas u over het vakmanschap van duizenden jaren voor Christus.

Voor het eerst te zien in Nederland: Graf 43
In de tentoonstelling in het Dordrechts Museum is ook het beroemde ‘Graf 43’ te zien, precies zoals het tijdens de opgraving werd aangetroffen. Het is het graf van een man van circa 45 jaar met veel status. Waarschijnlijk was hij de leidende priester van de gemeenschap. Hij kreeg een overdaad aan bijgiften mee: een zware gouden ketting, gouden armbanden, een tiental gouden ringen, een gouden peniskoker, een scepter voorzien van gouden hulzen en ringen. Een unieke, spectaculaire vondst die voor het eerst in Nederland is te zien in het Dordrechts Museum.

Onsterfelijk goud
De rijke vondsten vormen het bewijs van een hoog ontwikkelde cultuur. Wie waren de vroege bewoners van het gebied rond Varna? Schriftelijke bronnen zijn er niet, het schrift was nog niet uitgevonden. Wel is bekend dat ze aan de oever van het Varna-meer woonden totdat, aan het eind van het vijfde millennium, het waterpeil steeg en hun huizen onderliepen. De huizen liggen nu op de bodem van het meer. Maar hun bewoners hebben zich onsterfelijk gemaakt door hun goud, dat duizenden jaren in de bodem bewaard bleef en nog steeds getuigt van hun kennis en kunde, meer dan 6500 jaar geleden.

Verhaal op Zaal; Unieke première rondleiding
Archeoloog en samensteller van de tentoonstelling Het oudste GOUD van de wereld, Deborah Paalman, neemt de bezoekers op 28 oktober tijdens een speciale première rondleiding mee langs de bijzondere verhalen over deze schatten uit Varna. Paalman neemt u in haar verhaal meer dan 6500 jaar terug in de tijd. Toen deze hoog ontwikkelde cultuur in Varna de eerste gouden sieraden van de wereld maakte en aan de doden meegaf in het graf.
Gratis, excl. toegang, 13.30 uur | aanmelden: dordrechtsmuseum.nl/tickets

2016-10-27 22:00 2016-10-27 22:00 Europe/Amsterdam Het oudste GOUD van de wereld – Schatten uit Varna

Het oudste GOUD van de wereld Schatten uit Varna 28 oktober 2016 t/m 28 april 2017 Sinds het ontstaan van de planeet is goud al op aarde aanwezig. In het vijfde millennium vóór Christus ontdekten lokale stammen rond de Bulgaarse stad Varna als eerste in de wereld hoe ze goud en koper konden winnen uit […]

Museumstraat 40 matthijs@auxilia.biz