Hilde schept op…..Over eten van vroeger

Date:
Time: -

Nieuwe tentoonstelling en in de voorjaarsvakantie kinderactiviteiten om van te smullen

Wat eten we vandaag? We gaan naar de supermarkt en toveren dezelfde dag iets lekkers op tafel. Dat is niet altijd zo geweest. De tentoonstelling ‘Hilde schept op… Over eten van vroeger’ laat zien hoe mensen vroeger aan hun eten kwamen, wat ze aten en hoe ze het klaar maakten. Archeologische vondsten uit Noord-Holland, van prehistorische bakplaat tot middeleeuwse vetvanger, illustreren dat. In de voorjaarsvakantie kunnen kinderen koekjes bakken, de tafel dekken of een workshop volgen. Het museumcafé serveert ‘vergeten soepen’ en biedt gratis recepten. De tentoonstelling loopt van 24 februari t/m 21 mei 2018.

Vlees, vis, groente, fruit en lekkers van ver: het aanbod van etenswaren is vandaag de dag enorm. Dat was vroeger anders. De tentoonstelling laat zien hoe eten in verschillende periodes werd verkregen, bereid en gegeten. Archeologische vondsten uit het depot van de provincie Noord-Holland onthullen veel over die geschiedenis; het menu van de prehistorische mens bijvoorbeeld, Romeinse eet- en tafelgewoonten en de invloed van handel en welvaart op ons menu.
Te zien zijn daagse en minder daagse potten, schalen en serviesgoed, om mee te koken of eten in te bewaren; zoals een bakplaat uit 3000 voor Chr. uit Opmeer bijvoorbeeld, een Romeinse zeef uit Castricum, een ‘grape’ -typisch middeleeuwse kookpot-, en een vetvanger uit Enkhuizen. Ook zijn werktuigen te zien; daarmee werd gejaagd of voedsel mee bereid. Speerpunten, spitsen en zelfs een boemerang uit de prehistorie bijvoorbeeld. En schrabbers om huiden mee schoon te maken. Er zijn herkenbare spullen, zoals de vishaak, de amfoor en de poffertjespan, maar ook minder bekende zoals een 18de-eeuwse zoutschaal.

Dek de tafel
Wat op het menu stond veranderde met de tijd, en handel bracht telkens nieuwe producten en gerechten; vissaus in de Romeinse tijd, specerijen en kokosnoten in de 17de eeuw, aardappels, tomaten en sinaasappels in de Nieuwe Tijd bijvoorbeeld. De gedekte tafel ontwikkelde zich natuurlijk ook. Bezoekers kunnen zelf de tafel dekken en het verschil ervaren tussen een middeleeuwse dis en een gedekte tafel uit de 18de eeuw.

Koekjes bakken in de voorjaarsvakantie
In de voorjaarsvakantie zijn er activiteiten om van te smullen. Kinderen kunnen koekjes bakken, een eetspeurtocht doen, er is poppentheater en een workshop rond eten. In het museumcafé is het ook genieten; je kunt er recepten krijgen zoals die van brandnetel-kraailooksoep, Romeinse oliebollen of gans met kastanje. Er is een wisselend historisch menu met wekelijks een nieuwe ‘vergeten soep’ en er staan proeverijen op het programma.

 

Programma voorjaarsvakantie

  • Poppentheater (25 feb, 27 feb en 1 maart, om 13.30 en 15 uur, 4 maart 15 uur, € 7,50 p.p incl. entree)
  • Koekjesbakken (zat 24 feb en 3 maart, 14 uur, € 2,50 p.p. na entree)
  • Workshop ‘mozaïek om van te smullen’ (28 februari, van 13.30- 16 uur, € 2,50 p.p. na entree)
  • ArcheoHotspot (25 en 28 feb, 2 en 4 maart,  13- 16 uur, gratis na entree)
  • ArcheoLab Belevenis (26 feb en 1 maart, 13 uur: 8 t/m 14 jaar, 14.15 uur: 4 t/m 7 jaar)
  • ArcheoGames, interactieve zandbak, rondleidingen, speurroutes (€ 0,50 cent na entree)
  • Activiteiten zijn gratis na entree, tenzij anders is vermeld. Wijzigingen voorbehouden.
2018-02-23 23:00 2018-02-23 20:00 Europe/Amsterdam Hilde schept op…..Over eten van vroeger

Nieuwe tentoonstelling en in de voorjaarsvakantie kinderactiviteiten om van te smullen Wat eten we vandaag? We gaan naar de supermarkt en toveren dezelfde dag iets lekkers op tafel. Dat is niet altijd zo geweest. De tentoonstelling ‘Hilde schept op… Over eten van vroeger’ laat zien hoe mensen vroeger aan hun eten kwamen, wat ze aten […]

Huis van Hilde matthijs@auxilia.biz