Laatste rondleidingen bij scheepswrak middeleeuwse IJsselkogge

Date:
Time: -

Lelystad – Op zaterdag 17 december is er een rondleiding bij het scheepswrak van de middeleeuwse kogge die begin dit jaar op bijzondere wijze geborgen is uit de IJssel, voor de kade van Kampen. De rondleiding wordt gegeven door Laura Koehler, hoofd conservering. Aanvang is 12.30 uur, duur ongeveer 45 minuten. Kaarten zijn € 5,-, exclusief museumbezoek. Aanmelding is niet verplicht maar wel aan te raden want het aantal deelnemers is beperkt. Informatie en aanmeldingen via aanmelding@nieuwlanderfgoed.nl

 

De ‘IJsselkogge’ dateert uit de middeleeuwen; de hoogtijdagen van de Hanzesteden. Met voorbereidingswerkzaamheden voor ‘Ruimte aan de Rivieren IJsseldelta’ door Rijkswaterstaat werd het wrak ontdekt, in kaart gebracht en besloten het bijzonder goed bewaarde schip van ca. 20×8 meter, te bergen. Een multidisciplinair team van onderwaterarcheologen, duik- en bergingsspecialisten werkten maanden aan de opgraving en lichting en na ruim 500 jaar kwam de IJsselkogge weer boven water. Het middeleeuwse schip werd overgebracht naar een tijdelijk conserveringsstation op het terrein van Nieuw Land in Lelystad. Batavialand (samenwerking tussen Bataviawerf, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed,  afdeling scheepsarcheologie en Nieuw Land) voert de conservering uit in opdracht van Rijkswaterstaat. Op dit moment wordt de kogge ieder uur besproeid om het hout goed nat te houden en zo uitdroging te voorkomen. Binnenkort zal het droging proces beginnen, dan is het conserveringsstation en ook de kogge  voor een lange periode gesloten voor publiek.

 

Rondleiding over de historie en conservering.

Het is uniek dat het publiek tijdens deze rondleiding zeer dicht bij de kogge komt te staan. Normaal gesproken is het conserveringsstation gesloten voor publiek, maar tijdens de rondleiding zijn de kleinste details van het middeleeuws schip goed zichtbaar met het blote oog. Laura Koehler vertelt over de typische  bouw van een kogge, de lading en de mogelijke reisbestemmingen. Ook komt het conserveren nadrukkelijk aan bod, vooral de wijze waarop, het soort materiaal dat gebruikt zal worden en de te verwachten uitdagingen. Kortom, deze rondleiding bij de IJsselkogge geeft een uniek kijkje in de bijzondere wereld van onderwaterarcheologie.

 

Nieuw Land

Nieuw Land is museum + archief + studiecentrum in Lelystad en vertelt de geschiedenis van Flevoland met diverse vaste en tijdelijke tentoonstellingen, activiteiten en museumlessen. Aan de Lelystadse kust werken Bataviawerf, Nieuw Land en RCE Maritiem Depot samen aan een nieuw cultuurbelevingspark ‘Batavialand’.

2016-12-17 11:30 2016-12-17 12:15 Europe/Amsterdam Laatste rondleidingen bij scheepswrak middeleeuwse IJsselkogge

Lelystad – Op zaterdag 17 december is er een rondleiding bij het scheepswrak van de middeleeuwse kogge die begin dit jaar op bijzondere wijze geborgen is uit de IJssel, voor de kade van Kampen. De rondleiding wordt gegeven door Laura Koehler, hoofd conservering. Aanvang is 12.30 uur, duur ongeveer 45 minuten. Kaarten zijn € 5,-, […]

matthijs@auxilia.biz