Lezing: Vroeg Middeleeuws glaswerk

Date:
Time: -

Dr. Annemarieke Willemsen zal een lezing verzorgen over vroegmiddeleeuws glaswerk.

Annemarieke Willemsen is aan het  Rijksmuseum van Oudheden verbonden als conservator van de afdeling Nederland Middeleeuwen.  Ze houdt zich vooral bezig met Merovingische en Karolingische vondstcomplexen, waaronder glaswerk. Het leeuwendeel van het ons bekende Merovingische glas heeft een funeraire herkomst. De grafvelden van Rhenen en Maastricht hebben veel glas opgeleverd, maar ook uit kleinere grafvelden als Dalfsen en Putten is glaswerk opgegraven. Het glaswerk biedt zicht op de geleidelijke overgang van het Romeinse naar het Merovingische glas in Nederland. Aan het eind van de Merovingische periode komt samenhangend met de overgang naar het Christendom glas steeds minder voor als grafgift. Scherven van Karolingisch glas uit nederzettingen herkennen we van contemporaine afbeeldingen en glaswerk gevonden in graven in Scandinavië waar het christendom eeuwen later is geïntroduceerd.

Annemarieke Willemsen studeerde Kunstgeschiedenis & Archeologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze in 1998 promoveerde op een studie naar laatmiddeleeuws kinderspeelgoed. Sinds 1999 is Willemsen aan het Rijksmuseum van Oudheden verbonden als conservator van de afdeling Nederland Middeleeuwen. Daar is ze verantwoordelijk voor alle vondsten van eigen bodem van ná de Romeinse tijd. Haar interesse gaat in het bijzonder uit naar de materiële cultuur (ook als fenomeen) en het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Ze houdt zich vooral bezig met Merovingische en Karolingische vondstcomplexen, maar publiceerde ook over Romeinen en Vikingen. Was onder meer betrokken bij grote tentoonstellingen over Dorestad en Nederland in de Merovingische tijd.

De lezing is georganiseerd door de regionale afdeling van de AWN, Vereniging van vrijwilligers in de archeologie.

Hij vindt plaats op dinsdag 6 december in zalencentrum Van Vlotenhof, Van Vlotenlaan 85, 7412 SC Deventer. Aanvang: 19.30 uur.

Toegang: niet-leden. €3,-. Leden 2,-.

2016-12-06 18:30 2016-12-06 18:30 Europe/Amsterdam Lezing: Vroeg Middeleeuws glaswerk

Dr. Annemarieke Willemsen zal een lezing verzorgen over vroegmiddeleeuws glaswerk. Annemarieke Willemsen is aan het  Rijksmuseum van Oudheden verbonden als conservator van de afdeling Nederland Middeleeuwen.  Ze houdt zich vooral bezig met Merovingische en Karolingische vondstcomplexen, waaronder glaswerk. Het leeuwendeel van het ons bekende Merovingische glas heeft een funeraire herkomst. De grafvelden van Rhenen en […]

Van Vlotenlaan 85 matthijs@auxilia.biz