Netwerkdag Archeologie en Tweede Wereldoorlog

Datum:
Tijd: -

Elk jaar organiseert Erfgoedhuis Zuid-Holland een netwerkdag voor iedereen met interesse in archeologie. Dit jaar is het onderwerp archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Welke rol kan archeologie spelen bij het vertellen van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en hoe ga je hierbij te werk? Welke archeologische en historische bronnen zijn er en hoe kun je deze combineren? U wordt bijgepraat over een aantal recente opgravingen op dit gebied, maar ook over storytelling als middel om je publiek te bereiken.

Naast vrijwilligers en professionals in de archeologie zijn ook historische verenigingen, musea, andere erfgoedorganisaties en belangstellenden van harte welkom.

De dag vindt plaats in het Museon in Den Haag waar een expositie te zien is over de Atlantikwall, de verdedigingslinie die door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog langs de kust is aangelegd. Voorafgaand aan de bijeenkomst en/of tijdens de borrel is er gelegenheid om de expositie te bekijken.

Programma (12.00 – 16.30 uur)

Een greep uit de sprekers: Keynotespreker Evert van Ginkel (TGV) verzorgt een prikkelende inleiding over archeologie en de Tweede Wereldoorlog; Arjen Bosman (Military Legacy) geeft een presentatie over archeologische bronnen op dit vlak, met veel praktijkvoorbeelden. Ook komt er een presentatie (spreker wordt later bekendgemaakt) over de historische bronnen: welke bronnen zijn er en waar moet je rekening mee houden? Wat betreft publieksbereik zal Gert-Jan van Rijn (Museon) ingaan op de expositie over de Atlantikwall die hij samenstelde. Hoe vertel je een verhaal met een expositie, welke keuzes kun je maken en hoe bereik je een breed publiek? Daarnaast zijn er twee korte presentaties waarin recente opgravingen rondom de Tweede Wereldoorlog worden toegelicht. Zo zullen Ruurd Kok en Pierre van Grinsven (AWN) iets vertellen over de opgraving die dit voorjaar is uitgevoerd bij Kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest, waar in 1945 een Canadees kampement gevestigd was. Tot slot is de AWN werkgroep Tweede Wereldoorlog aanwezig om u te informeren over de rol die vrijwilligers bij het onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog kunnen spelen. Zij illustreren dit aan de hand van publicaties en bijzondere vondsten. Het definitieve programma staat binnenkort op onze website.

Let op: aanmelden verplicht Deelname kost 20 euro per persoon, inclusief lunch, borrel en toegangsbewijs voor het Museon. U kunt zich tot en met 13 september aanmelden via het inschrijfformulier op onze website. We verwachten veel belangstelling, dus wacht niet te lang met aanmelden, vol=vol.

Vragen? Heeft u vragen over de aanmelding? Neem contact op met Christien Manus, manus@erfgoedhuiszh.nl. Voor vragen over het programma kunt u contact opnemen met Janneke van Haver-Plas, plas@erfgoedhuis-zh.nl.

2015-09-26 10:00 2015-09-26 14:30 Europe/Amsterdam Netwerkdag Archeologie en Tweede Wereldoorlog

Elk jaar organiseert Erfgoedhuis Zuid-Holland een netwerkdag voor iedereen met interesse in archeologie. Dit jaar is het onderwerp archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Welke rol kan archeologie spelen bij het vertellen van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en hoe ga je hierbij te werk? Welke archeologische en historische bronnen zijn er en hoe kun […]

Museon matthijs@auxilia.biz