Nieuwe expo Archeologiehuis toont twee unieke Middeleeuwse wapenhandschoenen

Start date: 02/05/2023
End date: 01/11/2023
Time: 00:00 - 00:00
Tentoonstelling

Op 2 mei opent Erfgoedhuis Zuid-Holland de tentoonstelling ‘Strijd in graventijd’ in het Archeologiehuis Zuid-Holland in Alphen aan den Rijn. De tentoonstelling vertelt de vergeten geschiedenis van oorlogvoering in het Middeleeuws graafschap Holland. Topstukken zijn twee zeldzame wapenhandschoenen uit 1426.

De Slag bij Alphen

De tentoongestelde wapenhandschoenen zijn onderdeel van laatmiddeleeuwse wapenuitrusting en werden in 2015 per toeval door amateurarcheologen gevonden. Ze zijn zo bijzonder omdat het de eerste concrete aanwijzing biedt voor de Slag bij Alphen, waarbij het leger van gravin Jacoba van Beieren ten strijde trok tegen een legertje huurlingen uit Vlaanderen. De troepen van Jacoba behaalden de overwinning.

Vijf eeuwen strijd

De slag bij Alphen is slechts een van de vele twisten in het Middeleeuwse graafschap Holland. De tentoonstelling leidt de bezoeker door vijf eeuwen strijd (1000-1500) in Holland aan de hand van archeologische vondsten en historische bronnen. Ook zijn er naast wapenhandschoenen andere bijzondere vondsten te zien die aan de strijd herinneren, zoals zwaarden, dolken, pijlpunten en kogels van katapulten en kanonnen.

Educatieve luisterverhalen

De tentoonstelling is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de Middeleeuwse geschiedenis van Holland en meer wil weten over de gewelddadige strijd die bijna voortdurend woedde in het graafschap. Bezoekers kunnen via educatieve luisterverhalen de belevenissen van verschillende (fictieve) personages uit de graventijd ontdekken.

‘Strijd in graventijd’ is te zien van mei tot en met november 2023 in het Archeologiehuis Zuid-Holland, gevestigd in Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. Ga naar de website van Archeologiehuis Zuid-Holland voor de meest recente openingstijden en tarieven.

2024-02-24 08:08 2024-02-24 08:08 Europe/Amsterdam Nieuwe expo Archeologiehuis toont twee unieke Middeleeuwse wapenhandschoenen

Op 2 mei opent Erfgoedhuis Zuid-Holland de tentoonstelling ‘Strijd in graventijd’ in het Archeologiehuis Zuid-Holland in Alphen aan den Rijn. De tentoonstelling vertelt de vergeten geschiedenis van oorlogvoering in het Middeleeuws graafschap Holland. Topstukken zijn twee zeldzame wapenhandschoenen uit 1426. De Slag bij Alphen De tentoongestelde wapenhandschoenen zijn onderdeel van laatmiddeleeuwse wapenuitrusting en werden in […]

matthijs@auxilia.biz