Nieuwe Vondst van de Maand en leuke kinderactiviteiten in Huis van Hilde op tweede paasdag

Date:
Time: -

De nieuwe Vondst van de Maand in Huis van Hilde presenteert archeologische vondsten uit de periode van De Reformatie. Brokstukken uit de Beeldenstorm, heiligenbeeldjes, pelgrimsinsignes, een pauselijke zegel en een monniksbeker illustreren het verzet tegen machtsmisbruik van de geestelijkheid. Op tweede paasdag is er bovendien van alles te doen in het archeologiecentrum. Voor kinderen is er een gratis speurtocht met verrassing en een ArcheoBelevenis. Ook is de nieuwe tentoonstelling Blik op de Bronstijd te zien en kan men in de middag een gratis rondleiding volgen.

In de Vondst van de Maand-vitrine liggen archeologische vondsten die met het rooms-katholieke geloof en de Reformatie te maken hebben. In de 16de eeuw groeide het verzet tegen de katholieke kerk, wat o.a. in 1566 leidde tot de  Beeldenstorm: kerken en kloosters worden geplunderd en interieurs vernietigd. In de vitrine prijken brokstukken uit die Beeldenstorm, een heiligenbeeldje, pelgrimsinsignes, een pauselijke zegel, een reliekschrijn en een monstrans. Een beproefde manier om kritiek te uiten was satire; op gebruiksvoorwerpen zoals monniksbekers werd de geestelijkheid bespot. Zo’n zeldzame monniksbeker is ook te zien in Huis van Hilde.

Programma tweede paasdag

  • Kinderspeurtocht; met een lekkere verrassing in het museumcafé na afloop (gratis na entree).
  • ArcheoBelevenis; ontdek wat een archeoloog doet (vanaf 8 jaar, 15.00 uur, gratis na entree).
  • Rondleiding (14.00 uur; gratis na entree).
  • Vondst van de Maand (gratis toegankelijk, museumcafé Hildes Heerlykhyd).
  • Tentoonstelling: Blik op de Bronstijd; West-Friesland door de ogen van Drechtje.
    Het skelet van Drechtje werd ontdekt tijdens de opgravingen langs de N23 Westfrisiaweg. Drechtjes gezicht is op grond van haar schedel gereconstrueerd.
  • Paaseitjes zoeken en paasbanket bij de koffie in Hildes Heerlykhyd (samen voor €3,95).
  • Speciale bieren in Hildes Heerlykheid, €3,- per stuk in het weekend

Op eerste paasdag is Huis van Hilde gesloten. Meer informatie op www.huisvanhilde.nl.

2016-03-26 23:00 2016-03-26 23:00 Europe/Amsterdam Nieuwe Vondst van de Maand en leuke kinderactiviteiten in Huis van Hilde op tweede paasdag

De nieuwe Vondst van de Maand in Huis van Hilde presenteert archeologische vondsten uit de periode van De Reformatie. Brokstukken uit de Beeldenstorm, heiligenbeeldjes, pelgrimsinsignes, een pauselijke zegel en een monniksbeker illustreren het verzet tegen machtsmisbruik van de geestelijkheid. Op tweede paasdag is er bovendien van alles te doen in het archeologiecentrum. Voor kinderen is […]

matthijs@auxilia.biz