Opgegraven Strijd

Datum:
Tijd: -

Eerste Nederlandse tentoonstelling over Archeologie van de oorlog

Wat vind je zoal terug in de bodem van strijdgebieden en wat voegt het toe aan wat we weten over het voeren van oorlog? Interesse in de archeologie van moderne oorlogen is de laatste jaren zowel op professioneel als amateurniveau in opmars. Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch besteedt van 28 januari tot en met 14 mei 2017 als eerste museum in Nederland uitgebreid aandacht aan deze boeiende jonge tak van het bodemonderzoek. Bezoekers aan de tentoonstelling Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog worden aan de hand van objecten en multimediale presentaties wegwijs gemaakt in de oorlogsarcheologie van de Steentijd tot de Koude Oorlog. Archeologen Evert van Ginkel (TGV teksten en presentatie) en Arjen Bosman (Military Legacy), specialist militair erfgoed van de twintigste eeuw, stelden deze unieke tentoonstelling samen. Vaak staat het dramatische, menselijke verhaal achter de voorwerpen centraal.

Aanbod voor het hele gezin

Gedurende de tentoonstelling is het mogelijk om op zondag 14 uur aan te sluiten bij een gratis rondleiding door Opgegraven strijd. Geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar. Reserveren is niet noodzakelijk.
De jongere bezoekers (vanaf 6 jaar) kunnen zelf als archeoloog aan de slag. In een forse opgravingsbak in de tentoonstelling kunnen zij delven naar vondsten en hun bevindingen rapporteren in een archeologisch rapport.

Publieksopening

De tentoonstelling wordt op zaterdag 28 januari a.s. geopend met een uitgebreid programma van lezingen en rondleidingen. Deelname is gratis op vertoon van een entreebewijs. Vooraf reserveren voor deelname aan de activiteiten is niet nodig.

Publiek toegankelijke opgraving

Van woensdag 1 maart tot en met zondag 5 maart 2017 onderzoeken archeologen Ivar Schute en Jobbe Wijnen een strook grond op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Beiden zijn gespecialiseerd in onderzoek naar kampen uit de Tweede Wereldoorlog. De publiek toegankelijke opgraving vindt plaats in het verlengde van de reconstructie van de kampspoorlijn op het terrein. Na het onderzoek zullen de resultaten worden gepresenteerd in de tentoonstelling in ’s-Hertogenbosch.

Bezoekinformatie

Het Noordbrabants Museum Verwersstraat 41,’s-Hertogenbosch T +(0)73 – 6 877 877
hnbm.nl

Geopend dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur.
Gesloten op maandag (m.u.v. feestdagen), Nieuwjaarsdag, Carnaval, Koningsdag en Eerste Kerstdag.

Online tickets zijn verkrijgbaar via tickets.hnbm.nl

2017-01-27 23:00 2017-01-27 22:00 Europe/Amsterdam Opgegraven Strijd

Eerste Nederlandse tentoonstelling over Archeologie van de oorlog Wat vind je zoal terug in de bodem van strijdgebieden en wat voegt het toe aan wat we weten over het voeren van oorlog? Interesse in de archeologie van moderne oorlogen is de laatste jaren zowel op professioneel als amateurniveau in opmars. Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch […]

Verwersstraat 41 matthijs@auxilia.biz