Publieksdag “Schat van Dalfsen” voor Pottenkijkers en Schatgravers

Date:
Time: -

Zaterdag 9 september is iedereen welkom

DALFSEN – Op maar liefst drie plekken in de gemeente Dalfsen worden komende zaterdag, 9 september, activiteiten georganiseerd rondom het project Schat van Dalfsen. Bezoekers kunnen terecht in het gemeentehuis om de vondsten uit 2015 te bekijken. In theater de Stoomfabriek is de documentaire ‘Zoals wij’ te zien en natuurlijk kan de opgravingslocatie aan de Gerner Es worden bezocht. “Er is veel enthousiasme over het project. Daarom bieden we iedereen graag de mogelijkheid om te resultaten te bekijken”, zegt wethouder Jan Uitslag.

De afgelopen vier weken hebben ruim bijna 350 vrijwillige Schatgravers uit heel Nederland meegeholpen aan de archeologische opgraving aan de Gerner Es in Dalfsen. Er is veel nieuwe informatie boven water gekomen. Wie de resultaten wil zien, kan op zaterdag 9 september terecht op de publieksdag voor Schatgravers en Pottenkijkers. Tussen 10.00 en 17.00 uur is er op verschillende plekken van alles te beleven.

Exposities in gemeentehuis en opgravinglocatie

In het gemeentehuis van Dalfsen en in de tent bij de opgravinglocatie zijn de vondsten uit 2015 en van de afgelopen weken te zien. Op de locatie bij de Gerner Es vinden is om 10.30 uur, 12.30 uur en 16.00 uur een rondleiding door de opgravingsputten. Tussen 13.00 en 14.00 uur geven archeologen van ADC ArcheoProjecten in de tent lezingen over de vondsten en de opgravingen. Tussen 14.00 en 15.00 uur is er een presentatie door Studio Louter. Zij vertellen iets over het Familiepad, dat gelinkt is aan de opgraving in 2015. Ook krijgen toekomstige bewoners van Oosterdalfsen informatie over het ontwerp van hun nieuwe woonwijk. Tussen 15.00 en 15.30 uur is er een Meet en Greet met de archeologen en wethouder Jan Uitslag. Voor iedereen dé mogelijkheid om alle vragen af te vuren. Pottenkijkers hebben de hele dag door gelegenheid om te helpen met het wassen van vondsten. Kinderen kunnen zelf op zoek naar schatten. Ook kunnen ze kleurplaten met trechterbekers inkleuren.

Film in Stoomfabriek

Om 10.30 uur en 14.00 uur draait in theater de Stoomfabriek de documentaire “Zoals wij”. Deze documentaire geeft een uniek beeld van de oorspronkelijke bewoners van de regio Dalfsen. Hoe zij woonden en welke gebruiken ze hadden. In de documentaire volgen documentairemakers Hans Dirven en Merel ten Elzen (Loveland Film & Photography) een jaar lang alle relevante ontwikkelingen rondom de Schat van Dalfsen. De documentaire laat zien dat de band tussen onze geschiedenis en wie we nu zijn onlosmakelijk is. Hierdoor wordt inzichtelijk waarom rituelen en gebruiken ook in deze tijd zo ontzettend belangrijk zijn. Ze laten ons voelen dat we bij elkaar horen.

Schatgravers uit heel Nederland

Wethouder Jan Uitslag kijkt tevreden terug op de afgelopen weken. “We waren als gemeente vanaf het begin enthousiast over dit project, waarbij jong en oud mee mocht zoeken naar de Schat van Dalfsen. Het is prachtig om te zien hoe dat enthousiasme is overgeslagen op mensen uit Dalfsen, de regio en heel Nederland. Het project heeft Dalfsen heel veel positieve aandacht gegeven.”

Het complete programma van de Publieksdag is te vinden op www.schatvandalfsen.nl

2017-09-09 08:00 2017-09-09 15:00 Europe/Amsterdam Publieksdag “Schat van Dalfsen” voor Pottenkijkers en Schatgravers

Zaterdag 9 september is iedereen welkom DALFSEN – Op maar liefst drie plekken in de gemeente Dalfsen worden komende zaterdag, 9 september, activiteiten georganiseerd rondom het project Schat van Dalfsen. Bezoekers kunnen terecht in het gemeentehuis om de vondsten uit 2015 te bekijken. In theater de Stoomfabriek is de documentaire ‘Zoals wij’ te zien en […]

Dalfsen matthijs@auxilia.biz