Romeinenweek: Hoe Romeins was Nederland eigenlijk?

Date:
Time: -

 

Romeinenweek: hoe Romeins was Nederland eigenlijk?

Van 29 april tot en met 7 mei 2017 is het weer Romeinenweek. Tijdens deze week staat de rijke Romeinse geschiedenis van ons land centraal en vinden tal van activiteiten plaats, van Leeuwarden tot Maastricht en van Katwijk aan Zee tot Tolkamer. Op zaterdag 29 april start de Romeinenweek ondermeer met een Romeins festival op de Ermelosche Heide. In de tweede eeuw na Chr. werd hier een Romeins marskamp aangelegd, een van de duidelijke aanwijzingen voor Romeinse aanwezigheid ook ver boven de grote rivieren.

‘100% Romeins?’
Thema van de Romeinenweek is dit jaar ‘100% Romeins?’. Want dé Romein bestaat niet. Meer dan vier eeuwen leefden in Romeins Nederland verschillende culturen samen in relatieve vrede. Rondom de grens van het Romeinse Rijk – de Limes – ontstond de eerste multiculturele samenleving van Noordwest-Europa. Die grens liep dwars door het huidige Nederland. Het was echter geen harde grens, maar een brede (handels)zone met interactie over en weer. Dat blijkt onder andere uit Romeinse voorwerpen die teruggevonden zijn tot in Friesland.

Jupiter in de Betuwe
Ten zuiden van de Limes stonden ‘Romeinen’ en ‘inheemsen’ dagelijks met elkaar in contact, met uitwisseling van goederen, gebruiken en ideeën als gevolg. Recent vonden archeologen bij Tiel diverse voorwerpen die getuigen van die uitwisseling: kostbaar Romeins brons en een standbeeld van de Romeinse god Jupiter in een Bataafse nederzetting. Er woonden verschillende stammen in de Lage Landen, waarvan de Bataven (in de Betuwe) en de Cananefaten (in West-Nederland) de bekendste zijn. De ‘Romeinen’ in de Lage Landen vormden eveneens een gemengde groep. Naast mediterrane legionairs waren er verschillende hulptroepen langs de Limes gelegerd, onder andere uit Spanje en Thracië. Identiteit bestond in Romeins Nederland – net als nu – uit een mengelmoes van opvattingen en gebruiken. Iedereen was een beetje ‘Romeins’!

Levend erfgoed
Samen met Stichting Romeinse Limes Nederland en vele tientallen organisaties en verenigingen in Nederland stelt RomeinenNU, promotiebureau voor Romeinse geschiedenis, dit boeiende thema centraal in de komende Romeinenweek. Net als voorgaande jaren staat de week ook deze keer weer garant voor een grote variëteit aan activiteiten en evenementen. Informatie over de vele evenementen tijdens de Romeinenweek vindt u op www.romeinenweek.nl.

De Romeinenweek wordt georganiseerd door RomeinenNU in samenwerking met Stichting Romeinse Limes Nederland. De Romeinenweek wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Nederlandse Limessamenwerking (samenwerkingsverband van provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

2017-04-28 22:00 2017-04-28 22:00 Europe/Amsterdam Romeinenweek: Hoe Romeins was Nederland eigenlijk?

  Romeinenweek: hoe Romeins was Nederland eigenlijk? Van 29 april tot en met 7 mei 2017 is het weer Romeinenweek. Tijdens deze week staat de rijke Romeinse geschiedenis van ons land centraal en vinden tal van activiteiten plaats, van Leeuwarden tot Maastricht en van Katwijk aan Zee tot Tolkamer. Op zaterdag 29 april start de […]

matthijs@auxilia.biz