Tentoonstelling Vondsten uit de Vecht in Huis van Hilde

Date:
Time: -

Wat er uit de rivier kwam tijdens het grootste baggerproject ooit.

Vanaf vrijdag 30 oktober is in Huis van Hilde een bonte verzameling vondsten te zien, opgebaggerd uit de Vecht tijdens een grote schoonmaakoperatie door Waternet. In de vitrines prijkt een scala aan vondsten uit verschillende periodes waaronder tuinbeelden, afgedankte huisraad, sieraden, brandkasten, wapens en alledaagse gebruiksvoorwerpen. De tentoonstelling reisde eerder door Utrecht en Noord-Holland en zal voor het laatst te zien zijn in Huis van Hilde. Nieuw zijn twee sculpturen en een dolk die dit jaar nog in het rivierslib zijn ontdekt. Ook voor deze tentoonstelling verwacht Huis van Hilde veel belangstelling; in de negen maanden sinds de opening werden al 40.000 bezoekers in het archeologiecentrum verwelkomd.

De Vecht is 2000 jaar lang gebruikt om in te vissen, handel over te vervoeren en afval in te lozen. Om de rivier bevaarbaar te houden en de kwaliteit van het water te borgen, werd de rivier tussen 2011 en 2015 door Waternet in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht uitgebaggerd. Over een lengte van 42 kilometer is in vier jaar tijd 2,5 miljoen kuub vervuild slib naar boven gehaald; het grootste baggerproject ooit in Nederland. Uit het rivierslib – qua omvang vergelijkbaar met een tot de nok toe met bagger gevulde voetbalarena- kwam 22.000 ton aan afval naar boven. Archeologen onderzochten dit en stelden bijzondere objecten veilig.

In Castricum is een bont geheel van overboord geslagen, gedumpte en afgedankte spullen te zien: een imposant middeleeuws zwaard, sieraden, prachtige tuinbeelden in Romeinse stijl, strijkijzers, brandkasten, molenstenen, flessen, schaatsen, militaria zoals helmen en vuurwapens, aardewerk en nog veel meer. De vondsten stammen uit de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd. In Huis van Hilde zijn bovendien twee nieuw ontdekte sculpturen en een dolk met zilverbeslag uit 1500 te zien. Tezamen zijn het de stille getuigen van de rijke historie van de Vecht met haar buitenplaatsen.

De tentoonstelling is samengesteld door Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) en Waternet. ADC ArcheoProjecten begeleidde de werkzaamheden op archeologisch gebied. De tentoonstelling loopt t/m 14 februari 2016.

2015-10-29 23:00 2015-10-29 23:00 Europe/Amsterdam Tentoonstelling Vondsten uit de Vecht in Huis van Hilde

Wat er uit de rivier kwam tijdens het grootste baggerproject ooit. Vanaf vrijdag 30 oktober is in Huis van Hilde een bonte verzameling vondsten te zien, opgebaggerd uit de Vecht tijdens een grote schoonmaakoperatie door Waternet. In de vitrines prijkt een scala aan vondsten uit verschillende periodes waaronder tuinbeelden, afgedankte huisraad, sieraden, brandkasten, wapens en […]

Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA, Castricum matthijs@auxilia.biz