Wetenschapsweekend vol archeologie voor nieuwsgierige Willie Wortels

Datum:
Tijd: -

Op zondag 2 oktober vindt het landelijke Pop-up Wetenschappers festival plaats bij zeven locaties door heel Nederland, waaronder Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. Het festival is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap waarbij jong en oud zich laat verrassen met flitslezingen, proefjes, workshops en presentaties. Het programma bij Nieuw Land begint om 11.30 uur. De pop-up sessie en workshops zijn gratis, bezoekers betalen alleen entree voor het museum.

 

Wetenschap is overal. Ook archeologie is een wetenschap en geeft veel kennis over het leven van onze (verre) voorouders. Een archeoloog bestudeert sporen en resten die zich in de bodem bevinden om meer te leren over het leven van toen. Deze vondsten worden veelal geconserveerd. Wil je weten waarom? Tijdens dit weekend kan het publiek een kijkje in de wetenschappelijke keuken nemen. Archeologisch medewerker Dick Velthuizen heeft een aantal voorwerpen geselecteerd, o.a. een zwaard en een anker, uit het Provinciaal depot voor bodemvondsten waarbij het publiek kan zien waarom conserveren van belang is.

 

Pop-up wetenschappers festival

Onderdeel van het Weekend van de Wetenschap is het Pop-up Wetenschappers festival. Op zeven locaties in het hele land geven wetenschappers een flitslezing over hun bijzondere beroep. Nieuw land is één van de zeven locaties en in Lelystad is Renske Dooijes te gast. Zij werkt als restaurator van keramiek en glas, prehistorisch aardewerk en gipsafgietsels bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Wat doet een restaurator nu precies? Wanneer wordt iets gerestaureerd en met welke materialen en…gaat het wel eens (oops!) mis? Naast een boeiend verhaal toont Renske ook wat van haar restauratiestukken. De lezing begint om 14.00 uur en is zeer geschikt voor families met kinderen.

 

Zelf experimenteren tijdens workshop met Mad Science

Mad Science laat kinderen op bijzondere wijze wetenschap beleven. Nieuwsgierigheid van wetenschappers in de dop wordt gevoed met experimenten en spannende workshops. Natuurlijk mogen de experimenten mee naar huis! De inloopworkshop begint vanaf 14.45 uur.

 

Nieuw Land

Nieuw Land is museum + archief + studiecentrum in Lelystad en vertelt de geschiedenis van Flevoland met diverse vaste en tijdelijke tentoonstellingen, activiteiten en museumlessen. Aan de Lelystadse kust werken Bataviawerf, Nieuw Land en RCE Maritiem Depot samen aan een nieuw cultuurbelevingspark ‘Batavialand’.

Bezoekersinfo

2016-10-01 22:00 2016-10-01 22:00 Europe/Amsterdam Wetenschapsweekend vol archeologie voor nieuwsgierige Willie Wortels

Op zondag 2 oktober vindt het landelijke Pop-up Wetenschappers festival plaats bij zeven locaties door heel Nederland, waaronder Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. Het festival is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap waarbij jong en oud zich laat verrassen met flitslezingen, proefjes, workshops en presentaties. Het programma bij Nieuw Land begint om 11.30 uur. […]

matthijs@auxilia.biz