Zaterdag 17 juni: ‘Nationale vondstendag’

Datum: 17/06/2023
Tijd: 10:00 - 16:30
Locatie: Rijksmuseum voor Oudheden
Evenement

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Een vuurstenen werktuig, Romeinse munt, middeleeuwse kraal, of een prehistorische mammoetkies die is gevonden op het strand? Tijdens de ‘Nationale vondstendag’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kan iedereen op zaterdag 17 juni bij meer dan tien specialisten terecht met vragen over Nederlandse bodem- of strandvondsten. Bezoekers kunnen (maximaal vijf) vondsten meenemen naar het museum om te laten determineren. De dag wordt georganiseerd in samenwerking met vele andere archeologische partners, ter gelegenheid van de Nationale Archeologiedagen (16-18 juni 2023). Deelname is gratis. Vooraf aanmelden is verplicht en kan via www.rmo.nl/vondstendag

In de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden zitten op zaterdag 17 juni meer dan tien archeologen, historici, numismatici en faunadeskundigen klaar om alle bodem- en strandvondsten die bezoekers meenemen te bestuderen en analyseren. Ook zijn er medewerkers van Portable Antiquities Netherlands (PAN, de meldingsprocedure voor zoekers), Stichting Archeohotspots, het platform Archeologie op de Kaart en de Universiteit Leiden die vertellen over hun werk, over archeologie studeren en het hoe-en-waarom van archeologische vondsten melden. De specialisten kunnen de vondsten niet taxeren, ze geven geen waardebepaling. Voorwaarde is dat de voorwerpen in Nederland zijn gevonden.

Aanmelden

Aanmelding voor de Nationale vondstendag kan via www.rmo.nl/vondstendag. Er zijn zes tijdsblokken: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 of 15.00 uur. Eenmaal in het museum kunnen bezoekers de hele dag blijven. Het museum is open tot 17.00 uur. De toegang voor de Nationale vondstendag in de Tempelzaal is gratis. Voor bezoek aan de andere museumzalen en tentoonstellingen gelden de reguliere toegangsprijzen. Tijdens de Nationale Vondsten Dag zijn alle andere museumzalen, tentoonstellingen, het museumcafé en de museumwinkel gewoon open.

Partners

De Nationale vondstendag wordt in het kader van de Nationale Archeologiedagen (16-18 juni 2023) georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden, in samenwerking met De Nederlandsche Bank, Portable Antiquities Netherlands, Archeohotspots, Universiteit Leiden, Universiteit Groningen, Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Hogeschool Rotterdam.

Archeologische vondsten melden

De vondst van een archeologisch voorwerp moet volgens de wet altijd worden gemeld. Dit kan bij Portable Antiquities of the Netherlands (PAN). In grotere gemeenten dan dat ook bij de archeologische dienst. Op die manier kan elk spoortje geschiedenis van Nederland nauwkeurig worden vastgelegd. De mensen van Portable Antiquities Netherlands kunnen op de Nationale vondstendag alles vertellen over het officieel melden van vondsten. Vondsten kunnen ook ter plekke worden aangemeld.

Datum:Zaterdag 17 juni 2023

Tijd:                 Determinatie tussen 10.00-16.30 uur; museum open tot 17.00 uur

Locatie:           Tempelzaal Rijksmuseum van Oudheden

Entree:            Tempelzaal gratis, voor de andere museumzalen gelden de reguliere toegangsprijzen

Kinderen t/m 18 jaar gratis; volwassenen €14; Museumkaart geldig

Aanmelden:     www.rmo.nl/vondstendag

Nieuwe tentoonstelling

Nieuw is de tentoonstelling ‘Vondsten uit Fort Vechten’ op de afdeling Archeologie van Nederland. Deze expositie heeft niet alleen aandacht voor de archeologische voorwerpen, maar òòk voor degenen die ze in de afgelopen decennia verzameld hebben. Het Romeinse fort bij Vechten in de provincie Utrecht is een van de grootste en tegelijk een van de minst bekende forten langs de Romeinse grens (de limes) in Nederland. Het fort, dat destijds Fectio heette, was in gebruik tussen het begin van onze jaartelling en de vierde eeuw na Chr. Er was voornamelijk ruiterij gestationeerd. Het Rijksmuseum van Oudheden is al bijna 200 jaar betrokken bij archeologisch onderzoek in Vechten en in de afgelopen jaren konden vele vondsten aan de museumcollectie worden toegevoegd. De 100 meest bijzondere stukken zijn van 1 juni 2023 tot en met 31 oktober 2024 te zien in de tentoonstelling ‘Vondsten uit Fort Vechten’ op de afdeling Archeologie van Nederland.

2024-06-22 01:30 2024-06-22 01:30 Europe/Amsterdam Zaterdag 17 juni: ‘Nationale vondstendag’

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden Een vuurstenen werktuig, Romeinse munt, middeleeuwse kraal, of een prehistorische mammoetkies die is gevonden op het strand? Tijdens de ‘Nationale vondstendag’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kan iedereen op zaterdag 17 juni bij meer dan tien specialisten terecht met vragen over Nederlandse bodem- of strandvondsten. Bezoekers kunnen (maximaal vijf) […]

Rijksmuseum voor Oudheden matthijs@auxilia.biz