• Holland Dag op 24 mei 2024 in Alkmaar

  Datum: 24/05/2024Tijd: 09:30 - 18:00Locatie: Theater de Vest, Canadaplein 2, 1811KE, AlkmaarEvenement Holland Dag op 24 mei 2024 in Alkmaar Op vrijdag 24 mei zal de eerstvolgende Holland Dag plaatsvinden in Theater de Vest in Alkmaar. Theater De Vest bevindt zich in het centrum van Alkmaar en is goed bereikbaar per auto (parkeergarage) en met OV.Het programma is al grotendeels klaar en zal zich vooral concentreren op de middeleeuwse geschiedenis en archeologie van Noord-Holland. Als sprekers treden in elk geval op: Rob van Eerden (Archeologie provincie Noord-Holland) over Noord-Holland in het 1ste Millennium Jan de Koning over de archeologie van Noord-Holland rond het jaar 1000 Nancy de Jong-Lambregts (Stadsarcheoloog Alkmaar) over de Abdij van Egmond Piet Kleij (Stadsarcheoloog Zaanstad) over ontginningen in de Zaanstreek Anton Cruysheer (Erfgoed Utrecht) over de muntslag in Noord-Holland Rachel Schats (Univ. Leiden) over forensisch skeletonderzoek Christiaan Schrickx (Archeoloog gemeente Hoorn) over de Schat van Hoogwoud in regionaal perspectief. Verder zullen optreden Menno Dijkstra, Diederik Aten, Lisa Timmerman, Peter Vos en Peter Bitter.Eind april zullen we het volledige programma met korte inhoud publiceren op onze website en ook via deze NIeuwsbrief bekend maken. De dag zal om 10 uur worden geopend door Anjo van de Ven (wethouder gemeente Alkmaar) en Jelle Beemsterboer (Gedeputeerde provincie Noord-Holland)Als dagvoorzitter zal net als in 2022 en 2023 optreden Roos van Oosten (Univ. Leiden) De Holland Dag 2024 wordt georganiseerd door Stichting Ontstaan van Holland in samenwerking met Provincie Noord-Holland en de Gemeente Alkmaar. Je wordt voorzien van koffie, thee, lunch en een borrel na afloop. Daarom vragen wij aan de deelnemers een bijdrage van € 25 per persoon ter dekking van alle kosten. Er is ruimte voor maximaal 150 deelnemers, dus meld je snel aan!


  Continue reading
 • Replicaschip Halve Maen op bezoek bij Batavialand in Lelystad van 2 april tot en met 12 mei

  Startdatum: 05/04/2024Einddatum: 12/05/2024Tijd: 00:00 - 00:00Locatie: Batavialand in LelystadEvenement | Tentoonstelling Op 2 april komt de replica van de Halve Maen aan bij Batavialand in Lelystad, en anaf vrijdag 5 april is het schip te bezichtigen; ze zal aan de steiger bij het schip De Batavia komen te liggen. Tot en met de laatste dag van de meivakantie op zondag 12 mei is er een unieke gelegenheid om deze twee schepen naast elkaar te zien en te bezichtigen. De originele Halve Maen is een jacht, rond 1606 gebouwd, dat naar bijna alle continenten heeft gevaren. Naast een rol in de graanhandel, voer zij in 1609 in opdracht uit om een nieuwe route ‘om de noord’ te vinden. Schipper Henry Hudson slaagde daar namens de VOC niet in, maar legde de basis voor handel met de nieuwe wereld en verkende het gebied wat nu bekend staat als Manhattan. Later was het schip actief in de intra-Aziatische handel. Samen vertellen deze gereconstrueerde schepen het verhaal van ontdekkingsreizen en handel in de zeventiende eeuw en van experimentele archeologie en scheepsbouw in het bijzonder. Hierbij worden ook altijd de keerzijden van deze geschiedenissen belicht. De Halve Maen komt op dinsdag 2 april aanliggen aan de steiger van de Batavia en wordt onthaald met een saluutschot door de kanonsploeg van de Batavia om circa 14.00-14.30 uur. Het schip is te bezichtigen van 5 april tot en met 12 mei. Bezoekers van Batavialand kunnen met een geldig ticket de Halve Maen bezoeken zonder meerprijs. Aan boord is voor 1 euro een informatiefolder aanwezig, waarmee de visie van de Halve Maen gesteund kan worden. Batavialand is het museum over de geschiedenis van Flevoland en maritieme archeologie. Al duizenden jaren wonen en werken er pioniers en avonturiers. Prehistorische Jagers en verzamelaars, middeleeuwse ridders, schippers van de Zuiderzee, pioniers van de grootste multidisciplinaire polder van de wereld, en Willem Vos die een uniek project De Batavia nabouwde; allemaal lieten ze sporen na in Flevoland.


  Continue reading
 • Archeologieplatform – Manifest voor de toekomst

  Datum: 18/04/2024Tijd: 13:30 - 17:00Locatie: Smallepad 5, AmersfoortEvenement Deze keer is het platform Archeologie ingestoken als een brede discussiemiddag, in workshops, met als uitkomst de eerste versie van een manifest voor de toekomst. De wereld van de archeologie is voortdurend in beweging. Veel gaat goed, maar er zijn ook veel zorgen en een groeiend gevoel dat het anders moet. Wat de grote problemen zijn in de archeologie, dat is inmiddels wel duidelijk. De grote vraag is welke oplossingen wij zelf kunnen aandragen. Hoe urgent is de oprichting van een archeologengilde? Hoe kan collegiale toetsing een rol spelen? Welke rol krijgt het PvE? Hoe kunnen universiteiten beter aanhaken? Hoe kunnen we elkaar beter vinden en vertrouwen? In hoeverre is er een imagoprobleem? En zo ja, hoe pakken we dat aan? En wat vinden de jongere generaties archeologen? Alle suggesties worden deze middag geïnventariseerd en geprioriteerd, met als eindresultaat een open brief aan onszelf met een reeks aanbevelingen: ‘Wij, alle archeologen van Nederland, vinden dat het nu tijd is voor ….’ Aanmelden De bijeenkomst is gratis, maar aanmelden is wel noodzakelijk. U kunt deze bijeenkomst alleen op locatie in Amersfoort bijwonen. De bijeenkomst wordt niet opgenomen of gestreamd.  Aanmeldformulier Programma Tijd Onderwerp 13.30 Inloop aan het Smallepad 5, Amersfoort 14.00 Welkom en inleiding door Jos Bazelmans, RCEToelichting werkvorm door Liesbeth Theunissen, RCE 14.30 Eerste ronde in workshops  15.05 Pauze 15.25 Tweede ronde in workshops 16.00 Plenaire terugkoppeling en het opzetten van de eerste versie van het manifestOnder begeleiding van Wouter Roessingh (ADC ArcheoProjecten), Ilse Schuuring (gemeente Tiel), Eric Norde (RAAP) en Richard Jansen (Universiteit Leiden) 17.00 Afsluiting Voor de aanwezigen wordt er na afloop een drankje geschonken.


  Continue reading
 • Open dag Archeologisch Depot Bergen op Zoom

  Datum: 23/03/2024Tijd: 13:00 - 16:30Locatie: Wassenaarstraat 61, Bergen op ZoomEvenement | Open Dag Naar aanleiding van de tentoonstelling Wouw! in het Markiezenhof, stellen wij deze middag het Archeologisch Depot voor u open. Het was namelijk onmogelijk om alle honderden archeologische vondsten van het Kasteel van Wouw in de tentoonstelling Wouw! aan u te laten zien. Maar… zaterdag 23 maart krijgt u de kans om de vele vondsten alsnog te komen bewonderen! Natuurlijk kunt u dan ook de duizenden archeologische bodemgeheimen uit Bergen op Zoom ontdekken, zoals de Grote Man, de Romeinse amforen en het bekende Bergse aardewerk. Voor kinderen is er een speurtocht, een quiz en een zandbak, waar zij hun archeologische vaardigheden kunnen uittesten. Voor zowel jong als minder jong is het ook mogelijk om zelf aan de slag te gaan en te puzzelen met échte middeleeuwse scherven in onze ArcheoHotspot. Komt u ook archeologie ontdekken en beleven?! Wanneer?          Zaterdag 23 maart 13.00-16.30 uur Waar?                  Archeologisch Depot en ArcheoHotspot, Wassenaarstraat 61, Bergen op Zoom Entree                  Gratis, aanmelden niet nodig *Een deel van het Archeologisch Depot is alleen per trap bereikbaar en daardoor minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. De ArcheoHotspot Bergen op Zoom is wel goed toegankelijk.


  Continue reading
 • NBAG voorjaarsstudiedag i.s.m. Brabants Heem

  Datum: 24/03/2024Tijd: 10:00 - 16:05Locatie: Bethaniestraat 4, 5211 LJ ’s-HertogenboschEvenement | Symposium Het Noord-Brabants Archeologisch Genootschap organiseert samen met Brabants Heem de archeologische voorjaarsstudiedag op zondag 24 maart 2024. De studiedag wordt deze keer gehouden in het geheel vernieuwde erfgoedcentrum van de gemeente ’s-Hertogenbosch waar op eigentijdse wijze het verleden aan een breed publiek wordt gepresenteerd.  Het thema van de studiedag is: Archeologie: verbinden en beleven. Hoe kunnen we het verleden bij de mensen brengen? Het is gelukt om weer een mooi programma voor u samen te stellen. Onlangs heeft Nederland het Verdrag van Faro ondertekend. Het verdrag van Faro stelt de mens en de samenleving centraal en hun relatie met erfgoed. Mensen moeten kunnen meedoen en meebeslissen. Maar hoe doen we dat? Het blijkt dat we hier in Noord-Brabant al volop mee bezig zijn. Regelmatig kan het publiek meegraven en zelf op zoek gaan naar archeologische schatten. Op veel plekken heeft de archeologie een plekje in de openbare ruimte gekregen. Bij het Prehistorische dorp in Eindhoven waan je je in vroegere tijden. En zelfs een vuilnisbelt blijkt interessant te zijn. De lezingen worden gepresenteerd door vijf deskundigen, die ieder op hun eigen wijze proberen het archeologische verhaal bij de mensen te brengen. Locatie: Groot TuighuisBethaniestraat 45211 LJ ’s-Hertogenbosch De kosten bedragen € 30 per persoon, contant te betalen in de zaal. Bij deze prijs zijn koffie, thee en lunch ( broodjes en soep) inbegrepen. In verband met de lunch is het noodzakelijk dat u zich aanmeldt per email vóór 18 maart 2024 naar: nbgarcheologie@gmail.com Programma: 10.00 uur Ontvangst bij het Groot Tuighuis in Den Bosch10.15 uur Opening studiedag                  Peter van Nistelrooij, voorzitter NBAG10.20 uur Toelichting op het programma                 Dagvoorzitter Patrick Timmermans, directeur van Erfgoed Brabant10.30 uur  Twee Maanden Middeleeuwen                  Een zomer vol dooddoeners, verrassingen en eye-openers                  Yvonne Lammers, Museum Manager preHistorisch Dorp Eindhoven11.15 uur   CARE: Pilot, Proeftuin, Programma, Praktijk?                  Een tussenstand na vijf jaar gemeenschapsarcheologie in het Groene Woud                  Johan Verspay, projectleider CARE-project12.00 uur   Archeologie beleven in ‘s-Hertogenbosch                  Met o.a. een inleiding op de rondleiding door het Groot Tuighuis                  Ronald van Genabeek, gemeentelijk archeoloog gemeente Den Bosch12.45 uur  Lunch met rondleiding door het Groot Tuighuis  14.15 uur  Het verleden bij de mensen brengen, en andersom                  Inspirerende praktijkvoorbeelden van publieksbereik en -participatie                  Marie-France van Oorsouw, Weleer erfgoedcommunicatie, presentatie, advies  15.00 uur   Pauze15.20 uur   Helmond in 100 stukskes                  Vuilnis met verhalen uit de eerste hand                   Theo de Jong, gemeentelijk archeoloog gemeente Helmond16.05 uur    Afsluiting


  Continue reading
 • DDA ledendag

  Datum: 06/04/2024Tijd: 09:00 - 17:00Locatie: De Heksenlaak in BarchemEvenement DDA Ledendag 6 april 2024 Tijdens de DDA-ledendag 2024 zijn wij te gast bij De Heksenlaak in Barchem. De kosten voor deze dag zijn € 20,00 per persoon voor leden en € 30 per persoon voor niet-leden. Voor kinderen t/m 14 jaar zijn twee vormen van deelname mogelijk: – zij kunnen grátis deelnemen aan de kinderwedstrijd. – zij kunnen voor € 10,00 deelnemen aan de reguliere wedstrijd. Klik hier voor meer informatie en je aan te melden.


  Continue reading
 • Erfgoedhuis Zuid-Holland presenteert wensen van betrokkenen met nadruk op participatie

  Fout: reset de datum.Tijd: 12:45 - 17:00Evenement | Presentatie Archeologie en Faro in Zuid-Holland: welke rol speel jij? Netwerkbijeenkomst | 28 mrt  In 2023 heeft Erfgoedhuis Zuid-Holland onderzoek gedaan naar de mogelijkheden, wensen en behoeften van betrokkenen in de archeologie, met nadruk op participatie. Kom op 28 maart naar de netwerkbijeenkomst om deze resultaten te bespreken en de mogelijkheden te verkennen om archeologische activiteiten te initiëren of eraan deel te nemen.  Meld je aan Over deze bijeenkomst Deze bijeenkomst is een vervolg op de bijeenkomst Archeologie in Zuid-Holland, welke rol speel jij. Tijdens deze middag staan de volgende thema's centraal: Netwerkvorming: het smeden en benutten van relaties Het (zelfstandig) initiëren en uitvoeren van projecten Het toegankelijk maken en beheren van archeologische data en kennis Doel van de middag is niet alleen een open gesprek te voeren, maar ook te onderzoeken of we als netwerk tot gezamenlijke oplossingen of een vervolg kunnen komen. Doel van de middag is niet alleen een open gesprek te voeren, maar ook te onderzoeken of we als netwerk tot gezamenlijke oplossingen of een vervolg kunnen komen. Hetty Laverman-Berbée presenteert een aantal van de lopende projecten van AWN, de landelijke vereniging van vrijwilligers in de archeologie. Deze projecten sluiten aan op de thematiek en bieden mogen kansen voor het netwerk in Zuid-Holland. Programma 12.45 uur: Inloop met koffie/thee 13.15 uur: Opening en resultaten onderzoeksrapport archeologie en Faro door Erfgoedhuis Zuid-Holland 13.45 uur: Projecten van AWN-landelijk door Hetty Laverman-Berbée (vicevoorzitter AWN) 14.15 uur: Pauze met koffie en thee 14.30 uur: Discussie: hoe nu verder? 15.30 uur: Rondje langs de velden en afsluiting 16.00 uur: Borrel  17.00 uur: Einde Praktisch Wanneer: donderdag 28 mrt  Hoe laat: 13.15-17.00 uur (inloop vanaf 12.45 uur) Waar: PLNT Leiden | Centrum voor Innovatie en Ondernemerschap, Langegracht 70, Leiden Bereikbaarheid:  Auto: PLNT heeft geen eigen parkeerplekken voor bezoekers. Je kunt de auto parkeren bij parkeergarage Langegracht of Lammermarkt. OV: PLNT ligt op 10 minuten lopen van station Leiden Centraal. De bus stopt op 1 minuut loopafstand. Aanmelden: verplicht, uiterlijk 21 maart via de website Kosten: deelname is gratis 


  Continue reading
 • Nationale Archeologiedagen 2024

  Startdatum: 14/06/2024Einddatum: 16/06/2024Gehele dag evenementLocatie: Diverse locaties in het gehele landMeer infoEvenement WAT GA JIJ DOEN IN 2024 MET DE NATIONALE ARCHEOLOGIEDAGEN? ZE ZIJN AL OP 14,15 EN 16 JUNI. EN MET WIE,WAT EN HOE GA JE IETS DOEN? En regel je op tijd extra financiering bij bijvoorbeeld het Cultuurfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, gemeente, of andere locale, regionale fonds- en donatiegevers? Check hun deadlines! een aanvraag moet gewoonlijk een 13 weken van tevoren binnen zijn. 


  Continue reading
 • Afgevaardigdendag op 27 januari bij de RCE in Amersfoort

  Datum: 27/01/2024Tijd: 10:30 - 16:00Locatie: Smallepad 5, 3811 MG AmersfoortAfgevaardigdendag | Evenement Op zaterdag 27 januari vindt onze jaarlijkse Afgevaardigdendag weer plaats. Zie de bijlage voor het programma en de uitnodiging. Er mogen maximaal drie afgevaardigden komen per afdeling. Schrijf u in via de link. Uitnodiging-27012024-Afgevaardigdendag-AWN-voorl.program-1Download


  Continue reading
 • Onderzoek naar kasteelterreinen. Netwerkbijeenkomst vrijwilligers in de archeologie.

  Datum: 23/11/2023Tijd: 12:45 - 17:00Locatie: Waalstraat 100A, VlaardingenEvenement | Symposium Er wordt veel onderzoek gedaan naar kasteelterreinen in Zuid-Holland, maar er is nog veel te ontdekken. Welke terreinen zijn interessant en hoe kunnen we de beleving van het (voormalig) kasteel verbeteren? Tijdens deze netwerkbijeenkomst willen we de mogelijkheden van archeologisch onderzoek verkennen en samenwerking stimuleren. Zie voor meer informatie en aanmelden deze link.


  Continue reading