-
Gemeentelijke archeologie in Den Haag
Na de oorlog breidde Den Haag zich in rap tempo uit. Door de vele bouwputten konden amateurarcheologen van de AWN belangrijke waarnemingen doen waardoor de kennis van het verleden van Den Haag groeide. Er zijn indertijd ongeveer 30 woonplaatsen herkend met een Romeinse datering. Zij waren gelegen op oeverwallen van…
Continue reading -
Archeologen aan het Werk. De collectie van het Provinciaal Utrechts Genootschap
De collectie van het Provinciaal Utrechts Genootschap (PUG) omvat zo’n 15.000 museale objecten en een aantal dozen opgravingsvondsten. De collectie is ontstaan in de 19e eeuw, een periode waarin geïnteresseerden archeologica verzamelden met name uit eigen omgeving. De collectie bevat voornamelijk Romeinse vondsten van de rijke Romeinse nederzettingen uit…
Continue reading -
Geheimen van het Wijchens Meer, Romeinse vondsten uit natte context
Het Wijchens meer, ook wel Wijchens Maasje, is een oude Maasarm en vormde een aantrekkelijke bewoningslocatie. Na 30 jaar onderzoek in het centrale gedeelte van het Wijchens Meer wordt een balans opgemaakt om de verschillende activiteiten in kaart te brengen. Onderzoekselementen waren: bodemverkenning, proefsleuven aan de noordoever en het…
Continue reading -
Rogge als ‘gidsfossiel’?
De geo-landschappelijke en paleobotanische aspecten van het Kanaal van Corbulo zijn onderzocht. Opmerkelijk was het aantreffen van pollen van rogge en schapenzuring in een restgeul van het kanaal, daterend rond 260-500 n Chr. Dit vormt een sterke indicatie voor de verbouw van rogge rond het kanaal. Rogge was vanaf de…
Continue reading -
Nieuw inzicht in de periode van Gnaeus Domitius Corbulo als de keizerlijke legaat voor Germania Inferior
Er is In het leven van Gnaeus Domitius Corbulo een onduidelijke periode: 47-50 n. Chr. Onderzoek naar het kanaal van Corbulo geeft daar meer duidelijkheid over. Zijn nieuw gereconstrueerde levensverloop is: -7 n. Chr: geboorte -39: wordt consul -47: wordt legaat van Germania Inferior onder keizer Claudius. Hij bestrijdt de Chauken en…
Continue reading -
Het Kanaal van Corbulo: onderzoek naar een Romeinse waterweg in de gemeente Leidschendam-Voorburg tussen 1989-2010
Archeologisch onderzoek van 2004 tot 2006 naar het kanaal van Corbulo leidde tot een herziene datering en een reconstructie van het kanaal. Corbulo werd in 47 n. Chr. legaat van Neder-Germanië, hij diende het gebied onder controle te houden en vocht met de Chauken en Friezen. Om oorlog op twee…
Continue reading -
De forten bij Vechten en de inzet van vrijwilligers
De afgelopen vier jaar vond er onderzoek plaats in fort Vechten, dat bovenop het Romeinse fort Fectio is gebouwd. Veldkarteringen. proefsleuven, opgravingen en begeleid grondverplaatsen leidden tot nieuwe inzichten. Het Romeinse fort is aan het begin van de jaartelling gesticht ter versterking van de Limes en ligt strategisch ten opzichte…
Continue reading