Buitenmuseum Cuijk officieel geopend

Hoe zag Cuijk eruit in de Romeinse tijd? Wat hebben de Romeinen hier allemaal gedaan? Sinds 12 juni is het te zien en te beleven in het Buitenmuseum Cuijk. Het museum werd geopend door wethouder Rob Poel, onder grote belangstelling van jong en oud.

Het Buitenmuseum Cuijk bevindt zich in het centrum van Cuijk, rond de Martinuskerk. Via een panelenroute zijn diverse markante plekken met elkaar verbonden. U maakt zo kennis met het rijke Romeinse verleden van Cuijk. De Romeinen hebben op deze plek een castellum (fort) en vicus (dorp) gesticht onder de naam Ceuclum. Op de resten van deze nederzetting is Cuijk ontstaan. Onderdeel van het Buitenmuseum Cuijk is ook de app ‘TimeTravel Cuijk’ waarmee u een kijkje kunt nemen in het verleden en dezelfde route door de Romeinse tijd kunt afleggen.

Rob Poel, wethouder van de gemeente Cuijk: “Het is belangrijk dat we ons cultureel erfgoed toegankelijk en beleefbaar maken. In het Buitenmuseum Cuijk kunnen inwoners én bezoekers van Cuijk op een makkelijke en leuke manier kennismaken met ons bijzondere Romeinse verleden. De app geeft het Buitenmuseum Cuijk, letterlijk en figuurlijk, een extra dimensie.”

Panelen

Het Buitenmuseum Cuijk heeft 6 panelen met uitgebreide informatie over de Romeinen. Het paneel aan de Maaskade vertelt over de Romeinse brug. Bij de ingang van museum Ceuclum staat een paneel over de twee Romeinse tempels die hier zijn gevonden. Bij het Heilig Hartbeeld in de Maasstraat, tegenover de Schouwburg, gaat het paneel over het Romeinse dorp en grafveld op deze plek.

Op de muur tegenover de Martinuskerk staan twee panelen met uitleg over de Romeinse gracht en de middeleeuwse kasteelheuvel die hier zijn gevonden. Het paneel naast de ingang van de Fotoarchiefdienst beschrijft Cuijk bij de komst van de Romeinen. Op de kademuur naast het Toeristisch Informatiepunt is de beroemde Peutingerkaart – een middeleeuwse kopie van een Romeinse wegenkaart waar Ceuclum op vermeld staat – te zien in zijn volle lengte van ruim zes meter. Ook stellen daar de vijf instellingen uit het Buitenmuseum Cuijk zich voor: museum Ceuclum, de Werkgroep Archeologie Cuijk, de Fotoarchiefdienst, de Martinuskerk en de Beeldentuin.

Samenwerking

Het Buitenmuseum Cuijk is tot stand gekomen dankzij de inzet en kennis van vele personen en verenigingen, waaronder vrijwilligersorganisaties op het gebied van cultuur en toerisme en het lokale bedrijfsleven. Uit hun midden is een Team Romeinen samengesteld dat de inhoud van de panelen heeft verzorgd. Het Buitenmuseum Cuijk maakt deel uit van het project ‘Ontmoet Romeins en Middeleeuws erfgoed in de noordelijke Maasvallei’ dat de gemeente Cuijk en de gemeente Boxmeer gezamenlijk uitvoeren. Dit totale samenwerkingsproject wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de regeling Erfgoed in context van de Provincie Noord-Brabant.

Kijk voor meer informatie ook op http://www.buitenmuseumcuijk.nl

Plaats een reactie