There is nothing to show here!
Slider with alias gaea not found.

Archeologische Werkgroep Waterland (AWW) exposeert in Monnickendam

MONNICKENDAM: HANDELSSTAD DOOR DE EEUWEN HEEN

Een keer per jaar krijgt de Archeologische Werkgroep Waterland de gelegenheid in de wisselvitrine van de Historiezaal van het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam te exposeren. Dit jaar staat de vondstenexpositie in het teken van de handel in de 16e, 17e en 18e eeuw. De expositie is van start gegaan gelijktijdig met de opening van de grote nieuwe historische tentoonstelling van het museum: “Stille getuigen vertellen hun verhaal”. Eeuwenoud en zelden getoond materiaal uit de rijke geschiedenis van Monnickendam en Waterland in de 16e – 18e eeuw.

Vanaf het begin van de 14e en tot en met eerste helft van de 15e eeuw ontwikkelde Monnickendam zich tot een (inter)nationaal handelsstadje van formaat met zijn handelsbetrekkingen in het binnenland en wereldwijd. De Monnickendamse handelsvloot voer op de Oostzeelanden zoals Denemarken, Noorwegen, Zweden en Duitsland, maar ook op Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië en de handelswaar betrof zo’n beetje alles: Hout, Steen, IJzer, Potas, Teer, Pek, Zout, Vis (in Monnickendam verwerkt), Granen, Wijn, Specerijen, Aardewerk, Porselein en Glaswerk.

Niet verwonderlijk dat de Archeologische Werkgroep Waterland (AWW) in de oude grond van Monnickendam en omgeving nog steeds sporen van dat internationale verleden vindt: Chinees porselein, Duits Aardewerk, Zweeds steen en hout, Franse wijnflessen, Portugese siertegels, Hoogwaardig Italiaans Faience aardewerk en Hollandse kralen. In de vitrine is hiervan een kleine selectie opgenomen.

De onvermijdelijke tegenhanger van de levendige (inter)nationale handel is het Geld. In die tijd ging het natuurlijk om munten in koper, zilver en goud. De oude ondergrond van Monnickendam is nog steeds vergeven van 16e, 17e en 18e eeuwse munten. Munten uit Duitsland, Zweden, Frankrijk, België, en natuurlijk Nederland zelf: Duiten, Oordjes, Liards, Stuivers, Guldens, Daalders, Dukatons en Rijders uit Holland, West-Friesland, Friesland, Overijssel, Utrecht, Gelderland, Brabant, Zeeland en Limburg. Je zou Monnickendam net zo goed Muntendam kunnen noemen. In de vitrine is van de gevonden munten een kleine selectie opgenomen.

Waterlandsmuseum de Speeltoren, Noordeinde 2-4 in Monnickendam, open op zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur

Plaats een reactie