Wandelen en Fietsen langs de Romeinse grens

De Romeinse Limes, het grootste archeologische monument van Nederland, krijgt een Lange Afstandsfiets- en wandelroute dankzij een samenwerking tussen ANWB, Wandelnet, Stichting Romeinse Limes Nederland, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. De samenwerking werd bekrachtigd tijdens de netwerkdag Romeinse Limes op 25 september op Fort Wierickerschans in Bodegraven.

De Romeinse Limes is de voormalige noordgrens van het Romeinse rijk, die dwars door Nederland loopt van Katwijk aan Zee tot Millingen aan de Rijn. De Limes ligt grotendeels verborgen in de bodem, maar is op veel plaatsen zichtbaar gemaakt. Sporen van de oude rijksgrens zijn te vinden in onder meer musea, themaparken en markeringen in het landschap en in steden. Daar komt vanaf 2017 ook een Lange Afstandswandel- en fietsroute Romeinse Limes bij.

Met de wandel- en fietsroute willen de betrokken partners de toeristische infrastructuur van de Romeinse Limes in Nederland versterken. Een belangrijke taak in het proces van nominatie van de Limes als Unesco Werelderfgoed. Sinds 2011 staat het Nederlandse deel van de Limes op de voorlopige Unesco Werelderfgoedlijst. De verwachting is dat de Limes in 2021 op de Werelderfgoedlijst geplaatst kan worden.

De ontwikkeling van de fietsroute is in handen van ANWB. Wandelnet maakt de Romeinse Limes wandelroute.

Meer informatie over de Romeinse Limes: www.romeinselimes.nl

Post a comment